Шрифт:

Край на 15-годишната драма с Водната база на НСА

Край на 15-годишната драма с Водната база на НСА
14-04-2019 12:03

След 15 години ходене по мъките, съдебни дела и административни решения, водната база на Национална спортна академия край Несебър окончателно е обявена за собственост на държавата.

 

А с решение на МС тя е върната на висшето училище, което винаги е било и ще бъде единственият стопанин.

 

„Спечелени са всички дела за 16 имота на НСА, очаква се съдът да се произнесе окончателно за още един. Вероятно това ще стане до края на годината“, каза ректорът на НСА "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев.

 

Сагата започва през 2004 г., когато реституционни претенции, подплатени със силата на местната власт и апетита за големи печалби, водят до първите опити за навлизане в територията на учебната база.

 

Започва серия от процедури, обжалвания, но така или иначе междувременно имотите на Академията се парцелират за продажба и строителната техника е вкарана. Издигат се две сгради с апартаменти, купени от частни лица.

 

Академията през всички тези години не спира да се бори. Най-напрегнати и драматични са годините 2011 и 2012.

 

Тогава МС с приемиера Бойко Борисов взема решение, че учебната водна база на НСА е от национално значение, но решението е отменено от Върховния административен съд. Следва протестна акция, при която са събрани 26 хиляди подписа. С изменение на Закона за физическото възпитание и спорта Народното събрание гласува, че базата е от национално значение.

 

Идва най-черната дата в историята на НСА – 11 април 2012 г. Извършен е погром с тояги, метли, железни прътове. Сред нападателите изненадващо има и роми. Студентите блокират Орлов мост. Отново правителството на Бойко Борисов защитава НСА и взема решение за обект с национално значение. И отново подзаконовият акт е отменен от ВАС.

 

През февруари 2013 г. Народното събрание налага 5-годишен мораториум и забранява всякакви действия върху територията на базата, което е от ключово значение за справедливата развръзка на мъчителния конфликт. Всички политически сили подкрепят тази стъпка.

 

Ръководството на НСА съобщи, че предстоят подобрения на спортните площадки в комплекса. Те са достъпни за гражданите.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: НСА
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени