Шрифт:

Полезно ли е гладуването

Полезно ли е гладуването
26-04-2019 10:33

Храната осигурява горивото за клетките в организма ни – глюкозата. В кръвта се отделя определено количество от нея, а останалата част се съхранява под формата на гликоген и се използва при нужда. Щом запасите се изчерпят (след поне 12 часа без храна), организмът посяга към мазнините. 

При горенето на мазнини вместо глюкоза се произвеждат кетони, а високите им нива могат да потиснат глада, което обяснява защо много гладуващи казват, че след няколко дни вече не изпитват глад. Учените изследват това метаболитно състояние. Диетологът д-р Мишел Харви от Манчестърския университет например е открила, че чрез потискане на нивата на определени хормони гладуването може да помогне за намаляването на риска от рак на гърдата.

Ефективно ли е гладуването за отслабване?

При гладуване организмът е принуден да гори мазнини. Така че на първично ниво ограничаването на приема на храна може да бъде ефективен способ за отслабване. Учените обаче спорят кой тип диета е по-здравословен. При гладуването с прекъсване, като примерно диетата 5:2, се препоръчват два последователни дни с прием на нисковъглехидратни храни, от които да се набавят 500 – 800 калории дневно, за да отслабнете по-безопасно. 

Но за да премине организмът ви в кетоза, състоянието, при което апетитът намалява, е нужно да изкарате без въглехидрати три-четири дни. Експертите препоръчват да не пробвате нещо подобно без медицински надзор и предупреждават, че дългосрочните последствия от интензивното гладуване не са добре изследвани.

Има ли други ползи за здравето от гладуването?

Гладуването сякаш е добро за мозъка. Д-р Марк Матсън, учен-невролог показва, че мишки на нискокалорична диета се представят по-добре от охранените им приятели на тестове за памет, а работата му от 2016 г. сочи, че гладуването може да предпази мозъка от натрупване на амилоиди, което се свързва с болестта на Алцхаймер. Проф. Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон пък отбелязва, че гладуването влияе и на стомашните бактерии. След гладуване няколко вида бактерии, които се срещат при здрави хора, повишават нивата си. Така че, ако искате да подобрите микробиома си, няма да е зле от време на време да пропускате закуската.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени