Шрифт:

Как да не се отказваме от тренировки

Как да не се отказваме от тренировки
28-04-2019 11:48

Много хора започват тренировъчен режим и после се отказват заради липса на време, енергия или интерес. В същия момент те все пак искат да подобрят здравето и външния си вид.

 

Тайната на поддържането на тренировки е да успееш да преодолееш трудния момент, пиедизвше "Хъфингтън пост”.

 

Да гониш фитнес целите си може да стане проблемно, поради постоянното предизвикателство, което отправяме на себе си. Увереността и амбицията струват много умствена енергия още преди изобщо да сме започнали да тренираме.

 

Когато на главата ни са предизвикателствата на ежедневието, лесно пренебрегваме тези, които сами си поставяме.

 

Не бива обаче да "хвърляме кърпата”. Наред с постигането на физически цели, тренировките градят умствена издръжливост и самочувствие. Като трансформираме тялото си чрез постоянство и ангажираност тези качествата променят и цялостното ни отношение и подход в живота.

 

Ето няколко съвета как да запазим мотивацията си, в моментите когато ни е особено трудно.

 

Да имаш добра причина


Просто и ясно – защо тренираме? Какви резултати си представяме? Външният си вид ли искаме да подобрим, да се чувстваме по-здрави, да сме по-умели в някакъв спорт, или нещо друго? От 1 до 10 във възходящ ред колко силно го искаме? Ако не е 10, трябва да потърсим по-добра причина да сме по-здрави, силни, да изглеждаме и да сме по-добре. Това е основата, която поддържа мотивацията в трудните ни дни.

 

Отговорът е "да”

 

Когато се питаме дали трябва да отидем да тренираме, отговорът винаги е "да”. Уморени сме? Упражненията ни дават енергия. Имаме махмурлук? Нека го "изпотим”. Нямаме време? Дори 10-минутните тренировки са ефективни. В лошо настроение сме? Упражненията увеличават притока на ендорфин към мозъка, от което се чувстваме по-щастливи. Отговорът е "не”, само когато сме ограничени по медицински причини.

 

Разнообразие

 

Нужно е да разнообразяваме упражненията, когато ни е скучно. Във фитнеса има няколко добре известни компонента – сила, кардио, гъвкавост и т.н. Може би харесвате тичането повече от вдигане на тежести, но се старайте да изпробвате нови упражнения достатъчно често.

 

Намерете си другари

 

Тренировките с приятели или друга група от хора имат много предимства. Решителен партньор във фитнеса означава някой на който може да се разчита, с който да се съревноваваме и с който времето да минава по-бързо. Присъединяването към група за тренировки има същите предимства, но в по-голяма степен. Някои групови тренировки като спортните лагери, кросфит сесиите, групите за тичане и отборните спортове имат незаменима атмосфера.

 

Бързата тренировка

 

Нужна ни е поне един вид тренировка, която можем да изпълним вкъщи, за кратко време и с минимум екипировка. Кратко търсене в интернет ще ни покаже многобройни варианти за домашни упражнения.

 

Награди за постижения

 

Тежката работа винаги заслужава поощрение. Можем да измислим страхотна награда, която да си подарим щом постигнем някоя голяма цел, както и по-малки подаръци за частичните успехи. Подходящи са спа почивка, свободен ден или мечтана покупка. 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020

30 българи на Балканиадата за мъже и жени

17.09.2020

Открий шампиона в теб се завръща

16.09.2020

Леката атлетика набира нови съдии

16.09.2020

Класиране на българите на Балканиадата за юноши и девойки

14.09.2020

Титла и още три медала за атлетите ни на Балканиадата

13.09.2020

BENZIN.BG стартира кампания с награди за над 50 000 лв.

13.09.2020

Маринела Нинева спечели маратона в Кюстендил

13.09.2020Последни новини Най-четени