Шрифт:

Сменят изцяло системата за изпитване по физическо в училище

Сменят изцяло системата за изпитване по физическо в училище
04-05-2019 11:52

Изцяло нова система на изпитване по предмета "Физическо възпитание и спорт" въвежда МОН за всички ученици, от първи до дванадесети клас.

 

Новата система за оценяване на физическата дееспособност включва тестове, покриване на нормативи, нови оценъчна скала и методика за измерване и оценяване на двигателните способности на учениците.

 

Тя е все още проект, публикуван от Министерството на образованието и науката за едномесечно обществено обсъждане. Очаква се да влезе в сила тази есен, от учебната 2019/2020 година.

 

Разработена е от Националната спортна академия "Васил Левски" след изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 г. в 27 средни училища в 22 града, предложени от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование и със съдействие на учители, директори и експерти в системата на училищното образование.

 

Тестовете

 

Тестовете ще са практически и се провеждат като текущи изпитвания за не по-малко от два учебни часа в началото и края на учебната година с отчитане на индивидуалния прираст в постиженията на ученика, пише в проекта. Степента на напредъка в резултатите на ученика в рамките на учебната година ще се измерва въз основа на разликата от постигнатите резултати от тестовете в началото и края на учебната година.

 

Ученикът ще изпълнява 5 контролни упражнения (тестове), които служат за оценка на равнището на основните му двигателни качества – бързина, взривна сила на долните крайници, взривна сила на горните крайници и торса, издръжливост и ловкост. Тестовете са: бягане на 30 м, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 м и тест за ловкост.

 

За провеждането им няма да е необходима специална материална база. До тестове няма да се допускат ученици без спортна екипировка. Такива няма да се провеждат при неподходящи атмосферни условия или при температури на въздуха под 10 и над 25 градуса.

 

Окончателната годишна оценка ще се оформя като средноаритметична от петте контролни упражнения.

 

Ако ученик не е минал и петте теста, няма да получи годишна оценка.

 

В системата не са включени тестове за учениците със специални потребности, от тях няма да се изисква покриването на критериите, а ще се преценява какъв е напредъкът им от последното измерване. Разбира се, от оценяването ще бъдат изключени и децата, които са освободени от физическо по здравословни причини.

 

Новата система ще замени прилагането на въведените през 1992 г. и 1995 г. подобни методики за оценяване. Използваните в момента тестове за измерване на физическите качества на учениците „Бягане на 300 м“ за момичета, „Бягане на 600 м“ за момчета, “Изправяне от тилен лег (коремни преси)” за момичета, тестовете за пъргавина и за двата пола няма да се включват в новата система.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Училище, Физическо възпитание
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Лични рекорди за титлите в хърделите

08.08.2020

Валентин Андреев №1 и при мъжете

08.08.2020

Лиляна Георгиева победи Мирчева на 1500 м

08.08.2020

Пеев с първа шампионска титла на 100 м при мъжете

08.08.2020

Вижте стартови списъци за НШ за мъже и жени

07.08.2020

Атлетиката загуби и Иванка Ванчева

06.08.2020

Почина Дончо Димитров

06.08.2020

Балканиада под въпрос, Сърбия отказа да е домакин

06.08.2020Последни новини Най-четени