Шрифт:

Рекорди и супер резултати на Маратон Варна

Рекорди и супер резултати на Маратон Варна
12-05-2019 17:52

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на Маратон Варна, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка.

 

Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 часа – с близо три минути по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

 

Кениецът изненадващо срещна много силна съпротива от европеец – Артьом Подубни от Украйна водеше до 30-ия километър, но след това Тюей „включи на директна скорост“, устреми се непоколебимо към финала и провокира останалите също да финишират със силни резултати. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

 

Неговото лидерство за впечатляващата премия може да оспори кенийката Рут Матебо. Сега, във Варна, тя победи с 2.43:54 часа, като защити титлата си от миналата година и записа трета поредна победа в морската столица. Наред с това Матебо подобри с повече от минута собствения си рекорд на трасето от преди две години. Рут има едно второ място от маратона в Стара Загора тази пролет, което означава, че състезанието през есента в София ще определи кой ще спечели големия бонус.

 

Най-бързи в големия маратон от българите бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 часа и осмата при жените Борислава Видева с 3.35:54 часа.

 

Кенийци грабнаха победите и в полумаратона. Резултътът на шампиона при мъжете Уйклиф Бивот 1.05:19 часа също е „гросмайсторски“, а при жените триумфира Рут Мбата с 1.15:05 часа.

 

 

Зрителите приветстваха български победи в 10-километлавота дистанция: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 мин, а при мъжете Иво Балабанов с 33:01 мин.

 

Само за четири години Маратон Варна се превърна в едно от емблематичните събития за града. И днес хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала за да изживеят незабравими емоции с проявата, която отново бе истински празник в центъра на морската столица.

 

Старт на маратона дадоха Кристиан Димитров – директор Дирекция „Спорт“ към Община Варнаq Анатоли Илиев - един от основните организатори на събитието и член на Управителния борд на ACES Europe и Бончо Бонев - представител на БФЛА и др.

 

По-късно участниците бяха поздравени от кмета на Варна Иван Портних. „Варна е домакин на много спортни събития тези дни. Радостно е, че днес малки и големи се включиха в един истински спортен празник, в годината, в която Варна е с титлата „Европейски град на спорта“. Продължаваме усилията за подобряване на спортната инфраструктура и обогатяване на спортния календар. Изграждаме три нови спортни комплекса и обновяваме базата в 20 училища. Благодаря и на доброволците, които подпомогнаха организацията на Маратон Варна,“ каза Портних.

 

И още няколко информации „в името на рекорда“. Най-възрастни сред участниците бяха 72-годишните Иван Грозев и Иван Димитров, а най-млад 5-годишният Захари Захариев, всички стартирали на 10.5 км. В класическия маратон на 42.195 км участваха двама на 70-годишни: Стоян Николов и Ален Кей, а най-млади участници бяха 18-годишните Али Алишан и Алу Алиджан.

 

Супер награди за най-бързите, десет в битка за 20-хилядния джакпот

 

Най-бързите отново си тръгнаха с атрактивни парични премии, каквато е практиката на всички големи маратони. Победителите във Варна – и при мъжете, и при жените – получиха чекове за по 8000 лв., заелите второ място – по 3000 лв, класиралите се трети – по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лв. Общият награден фонд бе 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите. Парични премии имаше и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче бяха подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Същевременно, спонсорите на маратона бяха осигурили изключително атрактивни награди за първите българи в дисциплините: 10 км, 21 км и 42.195 км., плюс подаръци за всички призьори до шесто място.

 

 

Наред с големите премии за най-бързите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. Новото тази година: 20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, като отпада изискваният минимум точки.

Организаторите вярват, че по този начин се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.

 

Така, след маратоните в Стара Загора и във Варна с точки и с шанс за джакпота са: при мъжете - Осеа Туей 20 т, Ахмет Насеф и Юсеф Сбаи с по 10, Хамис Бакари 8, Жан Симукека 6, Ендрю Мангата и Артьом Падубни с по 5 и Бернард Санг с 3 т., всички с резултати под 2.25 ч. При жените двете дами завършили под 2.45 ч. са: Рут Матебо с 18 т. и не стартиралата във Варна Вира Овчарук с 10 т.

 

Градският крос отново с най-много емоции, еко-кауза премахна пластмасовите чашки по трасето

 

В неделния ден във Варна отново най-много емоции имаше сред участниците в градския крос на 2 км, най-бърз в него бе варненецът Валентин Бояджиев. Масовото бягане пак бе част от инициативата "Световен ден на предизвикателството". Това е най-голямото спортно събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Масовият крос даде възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км получи талон за своето участие и участва в томбола за много награди (колела, топки, раници, спортни екипи много други). За първи път тази година организаторите стартираха еко-инициатива за премахване на пластмасовите чашки по трасето.

 

Много добре бяха приети и стилнитe възпоменателни медали, които бяха връчвани на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Гърция и изобразявайки един от символите на града – Операта, ще останат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

 

 

Допълнителен колорит колорит в празника внесе фактът, че тази година Варна е с титлата „Европейски град на спорта“, по инициативата се в ход стотици събития и активности. По време на маратона бяха наградени и призьорите в националните студентски първенства, на сцената пред Операта присъстващите приветстваха шампионите в национална Универсиада 2019, домакин на която тази година е Варна. В тези състезания участваха над 1000 студенти, състезатели в 12 вида спорт.

 

Маратон Варна е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31 март в Стара Загора и ще завърши есента с София Маратон на 13 октомври. Проектът е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията.

 

---------------------

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2019

 

42.195 км

МЪЖЕ: Осеа Тюей (Кен) 2.16:35 ч., Хамис Бакари (Мар) 2.17:21, Жан Симукека (Руанда) 2.18:14 ч.

ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.43:54 ч., Керълайн Чероно (Кен) 2.47:59, Джейн Мбого (Кен) 2.50:14 ч.

 

21 км

МЪЖЕ: Уайклиф Бивот (Кен) 1.05:19 ч., Матю Косгей (Кен) 1.05:29, Багаза Абделаз Мар) 1.05:47 ч.

ЖЕНИ: Рут Мбата (Кен) 1.15:05 ч., Джойлайн Чемутай (Кен) 1.16:48, Юлитер Тануи (Кен) 1.18:50 ч.

 

10 км

МЪЖЕ: Иво Балабанов (Бъл) 33:01 мин., Стоян Владков (Бъл) 33:08, Стефан Гаврил (Рум) 33:19 мин.

ЖЕНИ: Маринела Нинева (Бъл) 39:09 мин., Адриана Попарсова (Сев. Мак) 39:43, Силвия Георгиева (Бъл) 40:24 мин.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Маратон, Варна
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени