Шрифт:

Телевизията продължава да променя атлетиката

Телевизията продължава да променя атлетиката
Снимки: Getty Images
13-05-2019 16:24 | Яна Касова

Най-комерсиалната верига от турнири в леката атлетика, Диамантената лига, започна своя 10-и сезон. Форматът стартира през 2010 г., като замени Златната лига. Целта в промяната преди 10 г. беше най-популярните атлети да излязат извън Европа. Така Диамантената лига стъпи в Азия, Африка и Северна Америка. 

От 2020 г. обаче веригата отново ще претърпи промени, които ще търсят увеличаване на интереса към състезанията от телевизионните зрители и привличането на феновете на стадиона. Но атлетите не са особено доволни от готвените изменения, защото някои от тях ще им бръкнат директно в джоба. 

Новият формат

Еднодневните турнири от Диамантената лига от следващия сезон ще бъдат намалени от 14 на 12. Дисциплините също ще бъдат редуцирани от 32 на 24 – по 12 при мъжете и при жените. На края на сезона кампанията ще завършва с финален турнир с всичките 24 дисциплини. Досега край на веригата всеки сезон слагаха две състезания – в Брюксел и Цюрих, които си поделяха 32-те дисциплини.  Най-дългата дистанция вече ще бъде 3000 м, което означава, че атлетите няма да имат шанс да се състезават на 5000 м и на 10 000 м. Всяка надпревара ще бъде излъчена в световен мащаб в по-динамично 90-минутно телевизионно предаване, т.е. отпадат 30 минути от досегашния ефир. 

Причините

 

От Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) поясниха, че промените са резултат от дългогодишна ревизия на формата на Диамантената лига, която включва подробни изследвания и дискусии с атлети, треньори, фенове и телевизионни оператори. Новата серия има за цел да осигури на спортистите възможността да се състезават във висококачествена международна верига от най-добрите еднодневни срещи в света. Но също така обещава по-последователен, екшън формат за телевизионно излъчване и дава на феновете убедителна причина да следят седмица след седмица веригата, за да следват звездните атлети.

“Диамантената лига на ИААФ е начинът, по който милиони фенове на спорта се радват на лека атлетика на най-високо ниво всяка година. Това е силна верига, която празнува своята 10-а година, но можем да я направим още по-силна и по-подходяща за света, в който живеят нашите спортисти и фенове днес“, заяви президентът на ИААФ Себастиан Коу. 

До края на годината ще се реши кои точно дисциплини ще отпаднат, както и кои турнири. 

По-малкото турнири и по-малкото дисциплини автоматично означава по-малко стартове за някои спортисти. И съответно по-малко пари за тях. Всеки един турнир от Диамантената лига има награден фонд от $480 000, като за дисциплина той е $30 000. За победителя наградата е $10 000. 

Общият награден фонд на Диамантената лига за сезон е $8 млн., като във финалите турнири победителите вземат по $50 000, а още толкова си разпределят останалите финалисти в дадена дисциплина. 

Телевизията диктува правилата

 


Спортните организации днес печелят най-вече от телевизионни права. Така е и в леката атлетика и Царицата не за първи път ще се съобрази с правилата на телевизионното излъчване. Така например в последното десетилетие фаулстартовете бяха редуцирани на няколко пъти, за да се намали загубата на тв време. Стигна се до това всяка грешка да бъде равна на дисквалификация. В Диамантената лига на няколко пъти беше променян форматът с намаляване на опитите в хвърлянията и скоковете. Сега обаче 30 минути по-малко тв ефир директно реже дисциплини. Първите, за които е ясно, че ще пострадат, са състезателите в дългите бягания. Фаворитите в тези дисциплини – африканците, веднага се разбунтуваха. 

 

Кения, Уганда, Етиопия, Еритрея и Мароко доминират в бяганията на 5000 м и 10 000 м, като техни представители са сред лидерите в дистанциите с екипите на Катар, Турция, Азербайджан и Бахрейн.

„Състезанията на дълги разстояния са силата на Африка и ние сме окуражени да привличаме повече спортисти да се включват в състезанията на 5000 м и 10 000 м, заяви президентът на кенийската федерация по лека атлетика Джасън Тувей. - Не може да се правят такива драстични промени, без дори да се информират членовете навреме, за да направят корекции. Ние ще направим нашата презентация пред ИААФ и се надяваме, че решението ще бъде отложено.“

Световната шампионка на 5000 м Хелън Обири (Кен) смята, че редуцирането на дългите дистанции в най-атрактивната верига в леката атлетика ще бъде проблем за подрастващите спортисти. 

„Защо ще тренирате за 10 000 м или за 5000 м, ако няма състезания и няма компенсация с наградния фонд. Това е безполезно. Сега много от подрастващите спортисти ще скочат към маратона, което е заплаха за кариерата им“, коментира Обири. Маратонските състезания са добре заплатени, но според методиката и здравния статус на атлетите се практикува покачване на дистанциите с напредване на възрастта. 

„Ние се борим да имаме спорт, който да остане подходящ и привлекателен за младите хора, докато те преминават през училищните години. Сега ИААФ пречи на децата да избират лека атлетика. С ограничена конкуренция те ще изберат други спортове“, коментира пък президентът на олимпийския комитет на Кения и бивш елитен бегач Пол Тергат.

Легендата в бяганията Хайле Гебреселасие (Ет), който спечели две олимпийски и четири световни титли на 10 000 м, преди да премине в маратона и да подобри световния рекорд на 42,195 км, окачестви промените като расизъм спрямо африканските спортисти.  

Президентът на ИААФ Себастиан Коу увери, че промените във формата на Диамантената лига следващата година няма да навредят на африканските спортисти.

„Ние вярваме, че в крайна сметка тези промени ще бъдат от полза не само за кенийските и източноафриканските бегачи, но и за нашите водещи спортисти по целия свят, защото това ще доведе до по-силен  търговски успешен продукт с по-висок профил, каза Коу. - Важно е да се уточни, че ИААФ ще създава други възможности за континентални състезания извън Диамантената лига, докато препроектираме глобалния календар.“

Сезон 2019

10-ият сезон на Диамантената лига започна на 3 май с българско участие. Мирела Демирева се класира втора в скока на височина на първия турнир от веригата за 2019 г. в Доха, като постигна 191 см. Надпреварата в катарската столица може да се запомни и с последното състезание за Кастер Сменя. Тя спечели с лекота бягането на 800 м, но това може да се окаже последният й старт. Южноафриканската атлетка, олимпийска и световна шампионка на 800 м загуби делото срещу ИААФ в Международния арбитражен съд (КАС) срещу правилото да не се допускат до състезания в дисциплините от 400 метра до 1 миля атлетки с хиперандрогенизъм. Болестта се свързва с наднормено ниво мъжки хормони при жените. Тези атлетки трябва да поддържат нива на тестостерона под 5 наномола/литър в продължение на шест месеца.

 

 

КАС отхвърли жалбата на южноафриканката срещу новите правила със становището, че има “сериозни опасения относно бъдещото практическо приложение” на новите правила. От КАС признаха, че регулацията на ИААФ е дискриминационна, но в решението се посочва, че на база събраните доказателства подобна дискриминация е необходима и логична с цел да се съхрани феърплеят в бягането на дълги дистанции при жените.

Новите правила влязоха в сила от 8 май, а 28-годишната Семеня вече заяви, че няма да приема никакви хормонални препарати, защото е забранено. Според нея новите правила са “нечестни” и иска да “бяга естествено, по начина, по който е родена”.

 

Източник: списание Икономист

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ДЛ 2019, Себастиан Коу, Кастер Семеня, Мирела Демирева, Кения
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени