Шрифт:

Ironman се ражда от спор между плувци и атлети

Ironman се ражда от спор между плувци и атлети
14-05-2019 14:59

Триатлонът Ironman е една от най-трудните еднодневни спортни надпревари в света, включваща плуване (3,86 км), колоездене (180,25 км) и маратонско бягане (42,2 км). Трите дисциплини се провеждат една след друга.

 

Състезанието се организира не само веднъж годишно, а е цяла серия от триатлони в различни точки на света. Почти всички имат определен общ лимит за покриване на дистанциите, в рамките на 17 часа. 

Надпреварата обикновено започва в 7 часа с плуването, като за него организаторите са отделили 2,20 часа за покриването на дистанцията. В 17,30 часа стартира колоездачното състезание, като участниците имат на разположение 8 часа и 10 минути, а маратона започва след полунощ и бегачите трябва да го завършат за не повече от 6,30 часа. 

Всеки участник, който успее да финишира в рамките на определеното време, получава титлата „Железен човек“ (Ironman).

История на триатлона Ironman

 

Идеята за провеждане на изпитанието се ражда през 1977 година в Оаху (Хавай), след спор между плувци и бегачи, кои са по-добрите атлети. По този повод, командирът на американските военноморски сили в района, Джон Колинс, заявява, че е чел в списание „Sports Illustrated“ интервю на големия белгийски колоездач Еди Меркс, в което той обяснява, че при един тест за максимална кислородна консумация е постигнал рекорден резултат, което може би означава, че именно колоездачите са най-добрите и издръжливи атлети.

 

Спорът още повече се задълбочава, което кара Колинс да предложи дебатът да бъде решен след състезание, в което да се включат трите засегнати дисциплини.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени