Шрифт:

Психическата кондиция за върховни спортни постижения

Психическата кондиция за върховни спортни постижения
28-05-2019 08:00

В спорта, както и в много други сфери на живота, психическата нагласа е един от основните фактори на успеха. За състезание едва ли има участник, който да не се е подготвил на 100%, но първото място е само едно. Именно психическата кондиция е тази, която позволява на единия да победи, а другия да загуби, поради липса на достатъчно мотивация, „хладна глава“ в решаващите моменти и вземане на най-правилните решения в ключовите моменти на надпреварите.
Има пет опорни точки, чрез които да „тренирате“ ума си и да създадете една рамка на мисловния процес в спорта, чрез което да успявате да се овладявате чисто психически във важните моменти. Това е много важно.
Факт е, че най-успешните спортисти мислят по различен начин. Те си създават цялостни системи от убеждения, които подкрепят крайния им успех и могат активно да управляват своите мисловни модели. Всеки добър спортист е преминал през такова обучение и това му позволява да си играе със стратегиите така, че да постига желаните от него резултати, или поне да се доближи максимално до тях.
Ето и стъпките за развиване на психическата кондиция:
Стъпка 1: Целенасочено мислене
Спортистите и треньорите, които имат явно превъзходство пред останалите, знаят какво да мислят и кога да го мислят. Оптималното представяне идва, когато има фокус върху самото изпълнение. Например, във фитнеса, когато се вдига голяма тежест, специалистите препоръчват да се мисли само и единствено върху самото движение, без разсейване, понеже тогава умствено-мускулната връзка е най-силна и риска от провал или дори от контузия се свежда до минимум. 

Доказано е, че има значителна разлика в резултатите при целенасочено мислене и при случайни и блуждаещи мисли.
Оптималната зона на изпълнение се нарушава, когато спортистът бъде обременен от случайни или реактивни преценки. Няма гаранция, че даденият спортист може да „поиска“ в точно определено време оптималното си психическо състояние, но ако той практикува целенасочени модели на мислене, вероятността да се случи силно се увеличава.
Много спортисти не са в състояние да концентрират мисленето си върху целта. Това се случва главно, защото те губят фокуса си, влияят се от публиката, особено ако има негативно отношение спрямо тях. Ще ви дам пример с футбола, не случайно има отбори, които се определят като домакински, просто освиркванията по техен адрес от противниковите агитки влияят много лошо на психическата им настройка и те не са в състояние да покажат максимума от своите възможности, когато играят далече от своя стадион. Това до голяма степен се случва, защото те не знаят за какво да мислят.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Атлетически прояви в Поморие

13.08.2020

И BGathletic.com e в битка за оцеляване. Можете да помогнете!

12.08.2020

Габриела Петрова втора в Турку

11.08.2020

Габи Петрова ще защитава титла в Турку, излъчват я по БНТ3

11.08.2020

Да научим детето да приема загубата

11.08.2020

Демирева и Петрова скачат на Диамантената лига в Монако

10.08.2020

Тракия 96-Пловдив отличник по титли от шампионата

10.08.2020

Резултати от НШ за мъже и жени

09.08.2020Последни новини Най-четени