Шрифт:

Желязото - жизненоважен минерал за постиженията

Желязото - жизненоважен минерал за постиженията
01-06-2019 12:21

Много от спортуващите хора следят приема си на критичните енергоизточници на тялото - протеини, въглехидрати и мазнини, но много рядко следят своите микроелементи. 

Това е изключително важно за постигането на високи резултати. 

Един от тези жизненоважни минерали е желязото, играещо важна роля в енергийния метаболизъм. Той е един от съставните елементи на хемоглобина и миоглобина, двата основни протеина, които се грижат за доставката на кислород в организма.

 

Ключова роля на желязото

 

Желязото играе важна роля в енергийния метаболизъм. Той е един от съставните елементи на хемоглобина и миоглобина, двата основни протеина, които се грижат за доставката на кислород в организма. 

Хемоглобинът се намира в червените кръвни клетки и улесняват прехвърлянето на кислород от белите дробове в тъканите на тялото. Миоглобинът от своя страна се намира в мускулните клетки и отговаря за вътреклетъчния транспорт на кислород и временното му съхранение там.

 

Желязото също така поддържа имунитета и е компонент на протеините и ензимите, които се борят с оксидативния стрес. То спомага за синтезирането на ДНК, съединителната тъкан и някои хормони.

 

Анемия

 

Железният дефицит и тежките случаи на анемия могат да окажат много вредно въздействие върху спортното представяне и върху цялостното здраве. Получава се ограничаване на способността на тялото да пренася и доставя кислород, като по този начин се ограничава максималното поглъщане на кислород (VО2 мах) и тренировъчния капацитет. Ниските нива на желязо в кръвта се свързва и с по-високата концентрация на лактат в кръвта по време на натоварванията.

 

Дефицитът на желязо може да се раздели на три нива, като той лесно може да се установи с кръвни тестове на серумния феритин и хемоглобина.

 

І. Изчерпване на съхраненото в тялото желязо

 

Железните запаси са изчерпани, но функциониращото из тялото желязо все още е налично. В този момент не се забелязва спад в атлетичното представяне или в общото здравословно състояние.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени