Шрифт:

Опасно ли е присъствието на хазартни компании за младите атлети?

Опасно ли е присъствието на хазартни компании за младите атлети?
17-06-2019 18:48

Залозите открай време са част от спорта, а днес те вече дотолкова са свързани в съзнанието ни, че сякаш не могат да съществуват един без друг. Все по-често виждаме например имената на букмейкърски компании върху екипите на български и чужди спортисти.

 

В същото време все повече хора залагат на любимите си спортове, за да се забавляват и да се включат в играта, а сайтове като Ефирбет правят това дори още по-лесно, като предлагат на едно място сравнение между отделните букмейкъри, ръководства за залагане, стратегии, прогнози и статистики.

Така присъствието на букмейкърите от страната на спонсорите при различни спортни прояви, пък и като спонсори на различни отбори и индивидуални спортисти също не е изненадващо. Точно защото малко по малко започваме да приемаме спорта и залозите като две части от едно уравнение. В тази връзка в последно време все по-актуален става въпросът докъде трябва да се простира това партньорство и доколко полезно е то. Особено важен и труден е този въпрос по отношение на младите спортисти.

Тъй като хазартът е забранен за хора под 18 години, противниците на този тип партньорства посочват, че е опасно млади спортисти да бъдат свързвани с букмейкърски компании, като според тях тези спонсорства и популяризирането на хазартните игри сред младежите не е препоръчително. Притеснението идва от това, че чрез поставяне на имената на букмейкърски компании като спонсори върху екипите на спортистите например, младежи стават по своеобразен начин рекламни лица на хазартни компании. Въпросът обаче далеч не е толкова прост, защото в същото време много млади спортисти у нас имат нужда от спонсори, които са ключови за тяхното развитие, а често младите таланти намират такава подкрепа именно в лицето на хазартните компании.

Такъв е примерът с букмейкъра Еврофутбол, който млади спортисти в последните няколко години чрез програмата си за подкрепа на млади таланти от различни спортове. А младите спортисти у нас безспорно имат нужда от финансова подкрепа, защото е известно на всички колко силно недофинансиран е българският спорт, като особено тежко това засяга младите спортисти, които едва започват да се развиват. Чрез такъв тип програми млади спортисти могат да кандидатстват за финансиране за участия на състезания у нас и в чужбина, за закупуване на екипировка, за тренировъчни лагери и други дейности, които биха подпомогнали развитието им и биха им помогнали да постигат нови и нови успехи.

Без достатъчно финансиране спортът, и особено българският спорт, не може да съществува, защото отделяните от държавата и общините средства за развитието на младите спортисти са крайно недостатъчно. И примерът за това определено е налице. Ако младите спортисти получаваха достатъчна финансова подкрепа за закупуване на най-необходимите за тях неща като екипировка или пък имаха достъп до повече средства за организиране на тренировъчни лагери, може би нямаше да има такава необходимост от подобни програми за подпомагане на млади спортисти.

В същото време благодарение на такива програми за млади таланти спортистите могат да кандидатстват за финансиране и акцентът  да падне точно върху най-способните сред тях, които да получат шанса да продължат да се развиват, за да постигат успехи и да могат изцяло да се посветят на любимия си спорт.

Въпросът несъмнено е сложен и има нужда по темата да се проведе по-широк обществен дебат, защото трудно може да се намери категоричен отговор. От една страна, ако млади спортисти станат лица на букмейкърски компании, несъмнено съществува рискът хазартните игри да се окажат примамливи за младежите, а все пак трябва да се има предвид, че залозите са забранени за лицата под 18 години. В същото време букмейкърските компании, които така или иначе са свързани със спорта чрез дейността си, са едни от големите спонсори, които без съмнение са необходими, за да могат младите ни спортисти да се развиват и да постигат нови върхове. 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени