Шрифт:

Seiko – Господарят на времето

Seiko – Господарят на времето
18-06-2019 14:51

Николай Кръстев

Главен редактор сп. „Спринт“

 

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) наскоро обяви, че е подновила партньорския си договор със Seiko за още 10 години.

 

Това означава, че и в следващото десетилетие, както и в предишните няколко, постиженията на най-бързите хора на света ще се фиксират на най-големите първенства от Seiko.

 

Ден преди ИААФ да анонсира на света продължаващото си сътрудничество с японската компания, българският партньор на Seiko - “Мега трейд” представи на отбран кръг приятели на марката в столичния хотел „City” куп технологични иновации от Страната на изгряващото слънце. И както стана ясно от лекцията на г-н Патрицио Тестарт, Мениджър „Маркетинг и продажби“ на Seiko Германия, много от чудесата в световната индустрия за часовници са родени именно в лабораториите на Seiko.

 

Пътят на Seiko стартира преди близо 140 години от малко магазинче на улица „Гинза“ в центъра на Токио. През 1881-а г-н Хатори започва да продава часовници, попивайки от спецификата на индустрията както в САЩ, така и в Европа. Бизнесът се развива добре и скоро той решава сам да организира производство на часовници. И, както се оказва по-късно, прави съдбовният избор да изработва всичко до последното винтче на място, вместо да внася части. Продължава упорито по избрания път, като започва да конструира и създава сам дори машините, с помощта на които виждат бял свят сложните механизми за продукцията му. А там където винаги ще се налага да пипне опитна ръка - и тогава, и в наши дни, това са ръцете на супер прецизните майстори, които сами одобряват всеки нов колега и са задължени да предадат занаята на своите ученици.

 

Днес, 138 години по-късно, 120 000 души от цял свят работят за Seiko. А компанията, тръгнала от малкото магазинче в сърцето на Токио, за 13 десетилетия се е наложила като разпознаваем навсякъде символ на точност и иновативност. Защото:

 

1895 г. Seiko лансира първия джобен часовник в Япония.

 

1913 г. Seiko пуска на пазара първия ръчен часовник в Япония.

 

1964 г. Seiko става официален времеизмервач на олимпийските игри в Токио. Оттогава постиженията в леката атлетика, плуването и другите измерителни спортове, вече се фиксират с непозната до този момент точност благодарение на новата технология на Seiko 

 

1968 г. Seiko създава знаковия първи часовник за гмуркачи. Важно уточнение – т. нар. „дайвърски“ модели се утвърждават като цял клон в производството на часовници без да са единствено и само за гмуркачи. А по-скоро като вече зададен стандарт за производство на спортни часовници, чиято линия в японската компания е X PROSPEX.

 

1969 г. Seiko показва първия кварцов часовник - Quartz-ASTRON. Кварцовите часовници на компанията бързо печелят популярност по света. В същото време конвенционалният часовникарски бизнес е в криза, пазарът на цели класове часовници се срива и има реална опасност 60 000 души от бранша в цял свят да останат без работа. Тогава Seiko взима решение за нещо немислимо до този момент - освожодава патента си за кварцовия часовник и го прави общодостъпен за конкуренцията. Така и днес всеки кварцов часовник по света е направен по технологията, създадена от Seiko.

 

1982 г. Seiko създава първия ръчен часовник, на който може да се гледа телевизия.

 

2012 г. Seiko пуска новия ASTRON с уникалната GPS соларна технология, която допуска отклонение от 1-2 секунди на 10 000 години от звездното време. А при този ASTRON времето днес наистина е звездно – точността идва от постоянния контакт на часовника с небето и спътниците на земята там. Затова и епохалният нов модел ASTRON с новата технология се нуждае само от пряка видимост към слънчевата светлина, за да работи – за енергия и за вече почти абсурдната си точност.

 

2018 г. На „Часовникарските Оскар-и“, както наричат годишните награди GPNG в Женева, Seiko получава приз за най-добър спортен часовник в света. Признанието идва според обобщеното мнение на всички швейцарски производители в бранша.

 

2019 г. Seiko закономерно се гордее с половин век от първия Quartz-ASTRON. Затова пуска лимитирана серия от 2500 бройки за юбилея, чийто циферблат е с 50 керамични черни фасети.

 

Списъкът може да бъде разширен с още много факти за Seiko. Но нека вместо това зададем малко въпроси:

 

- Коя марка часовници активно подпомага съхраняването на световния океан чрез отделяне на сериозна част от приходите при продажбата на най-актуалните си модели, в които преобладават сините тонове на водните дълбини?

 

- Коя компания си сътрудничи активно с Фабиен Кусто – внукът на Жак Кусто, по каузата за спасяването на моретата и животът в тях?

 

- Часовникът на коя марка е наречен от потребителите „Сумо“ заради мащабната си и безкомпромисна мощна визия?

 

- С чия измерителна уредба Юсейн Болт постави нечовешкия си световен рекорд на 100 метра гладко бягане (9,58 секунди) през 2009 г. на Олимпийския стадион в Берлин?

 

- Циферблатът на кой часовник е изработен от снежнобял порцелан, чийто ефект е поразителен само при пряк досег с модела, но не и при показване на снимки и видеокадри?

 

- Кой часовник е на ръката на Мартин Шийн като американски войник в култовия филм „Апокалипсис сега“?

 

- На кой часовник е лице световният №1 в тениса Новак Джокович?

 

- Кой ще е официален времеизмервач на олимпийските игри догодина в Токио?

 

Отговорът вече го знаете!

 

ОЩЕ СНИМКИ - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени