Шрифт:

Цитрусите - силен енергиен източник

Цитрусите - силен енергиен източник
18-06-2019 17:46
Липсата на витамини (авитаминозата) никога не може да остане незабелязана за организма. 

 

Недостатъчното им количество винаги има последствия за функционирането на нашето тяло. За хора с нарушен хранителен режим е просто задължително да си набавят витамините в концентриран вариант. Може да се посъветвате в аптеката и да си купите витамини, подходящи за вашия режим начин на живот. 

Но ако предпочитате да се храните здравословно, да избягвате стреса и липсата на енергия по естествен за вашето тяло начин, най-добре включете в менюто си повече цитрусови плодове. 

Общото между всички цитрусови растения е съдържанието на лимонена киселина, захар, каротин, минерали и витамини. Специалните им качества ги правят основен защитник на имунната система, а високото съдържание на антиоксиданти подпомага борбата с раковите клетки. 

Витамин С например е необходим в процеса на образуване на естествен колаген в тялото, който който укрепва кръвоносните съдове, костната тъкан, кожата и способността за зарастване на раните. Не забравяйте, че в кората на плодовете се съдържа много повече витамин С, отколкото в месестата им част. 

Биофавоидите, които основно се намират в кората на цитрусовите плодове, се грижат за безупречното състояние на капилярите. Пектините съдържащи се в месестата част, способстват за отстраняване на вредния холестерол и токсичните вещества от организма, защитавайки го от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Лимонената както и всички органични киселини, притежава изразено антимикробно действие, а също така подобрява работата на храносмилателния тракт. 

Не можем да посочим някой от семейството на цитрусите като най-полезен. Всеки от тях има свои уникални свойства, и свое незаменимо място в ежедневното ни меню: 
  • Портокалите например снижават с 20 % риска от сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на портокала се подобряват обмените процеси, прочиства се черния дроб, нормализира се работата на червата. Наред с това той действа положително на нервната система. И колкото и да е странно именно той, а не лимоните, се счита за най-полезен сред цитрусите.
  • Съдържащият се в сока от лимон кумарин се използва за лечение на ангина.
  • Мандарините са полезни за стомашно-чревни заболявания.
По съдържание на витамини цитрусите можем да подредим по следния начин: 
  • Портокал
Лимон 
  • Грейпфрут
  • Мандарина
  • И останалите цитрусови плодове.
Въпреки, че витамините не са плодовете с най-високо съдържание на витамин С, те са истински рекордьори в съхраняването му. Всъщност до пролетта само цитрусовите плодове са способни да запазят витамин С, благодарение наличието на тънка ципа, която спира разрупаващия витаминния състав кислород. И дори нарязания, поръсен със захар лимон съдържа не по-малко от 90 % витамин С в сравнение с плода, откъснат от дървото. 

Знаете ли че: 

Грейпфрутът е вечнозелено цитрусово дърво и едно от малкото, които не са диворастящи. "Открит е" около 1750г. от жителите на остров Барбадос. Предполага се, че е възникнал от кръстоска на портокал и помело. В момента грейпфрут се отглежда най-много в Америка, Япония и Индия. 

Мандарините са познати още от древността и произхождат от Югоизточна Азия. Още през 1178г. в китайски ръкопис се описват най-престижните сортове портокали и мандарини. Плодът идва в Европа през ХVІІІ век. 

Портокалът е с основен произход в тропическите области на Хималаите, където все още има диворастящи растения. Култивирането му започва преди 6000 г. Той е пренесен в Европа от кръстоносците. Около ХІІ век маврите го засаждат на Пиренейския полуостров, а португалците и испанците го пренасят в колониите си през 1493г. Колумб занася семена от портокал на Канарските острови. 

Във Франция, Германия и Австрия се налага модата да се отглеждат лимони и портокали в стъклени павилиони – оранжерии, откъдето идва и името им. 

Източник: www.kozmetikata.com 

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени