Шрифт:

Какво е ГМО храна?

Какво е ГМО храна?
19-06-2019 11:47

Със сигурност сте чували за генно модифицираните организми (ГМО), още известни като генетично разработени храни. Сигурно се чудите за какво е целият този шум. Тук ви обясняваме основните неща.

Какво е ГМО?

ГМО се отнася до всяко живо същество, чието ДНК е генетично променено. Това може да е както растение, животно (включително човек), така и бактерии. Обикновено се прави, за да се въведе желана черта в организма, като по-голям размер на организма или по-добра устойчивост на суша.

Често ще срещате дискусии за ГМО храните, придружени с изображения на плодове и зеленчуци със забити в тях спринцовки, но те нямат много общо с реалността.

Хората, всъщност, извършват ниско технологично генно модифициране от хиляди години, чрез селективното размножаване. Древните фермери са правели това с царевицата (позната ни днес като сладка царевица), трансформирайки тези твърди зърна, в сочни жълти зърна, които познаваме днес.

Генното инженерство ни позволява директно да променяме ДНК-то на организмите, без да се налага да преминем през процеса на размножаване на много поколения. Генът за желаната характеристика се изолира отделно от организма и се вкарва в друг организъм, или се прикрепя до безвреден вирус. Генно модифицираните организми могат да се използват за лечение на болести, пазейки природата и разбира се, храната.

Вредни ли са ГМО храните?

Сложно е да се каже. Според много хора, няма никакви доказателства, че ГМО-тата са вредни. На кратко, има малка разлика между промяната на ДНК чрез селективно размножаване и промяната му чрез генно инженерство. Тялото ви обаче не може да усети разликата между двете.

Генното инженерство може да бъде използвано, за да се повишат хранителните стойности в храната. Известният Golden Rice Project е много добър пример за това. Учени по храните модифицират обикновения ориз, така че да бъде богат на витамин А. Сега той расте на места, където недостигът на витамин А е голям проблем и е причина за детската смъртност и слепотата.

Реколтите също могат да бъдат модифицирани да дават повече продукция в по-сухите области. Това се оказва добре както за бизнеса така и в полза за борбата с глада по света.

Но това не е цялата история, една от причините е пестицидът. Някои ГМО реколти са променени, за да бъдат устойчиви на някои пестициди, което може да увеличи употребата на пестициди върху тях. Някои от тях са създадени по-устойчиви, именно за да се намали необходимостта от използване на допълнителни пестициди.

И двата подхода приключват с убиване на вредителите, някои от които се оказват жизнено важни за опрашването. Но това се случва и при конвенционалните, не-ГМО култури.

Като цяло може да се твърди, че ползите от ГМО културите са повече от рисковете, поне според анализите от 2014 година.

Къде тогава е проблемът?

Докато здравните проблеми може да бъдат преувеличени от медиите, все още има доста причини, поради които ГМО остават спорни. 

Един от основните проблеми е фактът, че културите може да се превърнат в интелектуална собственост на частна компания. Традиционно, земеделските производители запазват част от семената на сегашната култура, за да ги засадят пак през следващата година. 

Но когато една компания притежава правата за ГМО култура, тя може да забрани на фермерите да правят това и да ги принуждава да купуват нови семена от патентован собственик всяка година. Дори производителят да не притежава ГМО реколти, пак може да се наложи купуването на лиценз, в противен случай го очакват големи глоби. Критиците на ГМО смятат, че се дава на големите корпорации прекалено много контрол върху селското стопанство и сила да експлоатират земеделските производители.

Също така, остават шепа учени, които имат притеснения относно неизвестните последици в дългосрочен план. Клетъчният биолог д-р Дейвид Уилямс казва, че геномът не е статична среда и твърди, че "вмъкнатите гени могат да бъдат трансформирани по няколко начина и могат да се случат поколения по-късно". Пред списание Scientific American, той спори за потенциално отровни растения, които могат да се появят в бъдеще.

Какво тогава означава?

Терминът ГМО сам по себе си не означава нищо. Основно е понятие за организъм, чиито гени са били променени. Неблагоприятните страни не се свеждат до добри или лоши, здравословни или нездравословни. 

Има още какво да се каже за ГМО технологията. Като потребител си заслужава да се отбележи, че одобрените ГМО храни е вероятно да се различават от продуктите, които не са генетично модифицирани. Те дори могат да бъдат по-скъпи, по-вкусни и по- хранителни. 

В крайна сметка консумирането им е въпрос на личен и информиран избор. 

 

goodfood.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени