Шрифт:

Да се предпазим от дехидратация

Да се предпазим от дехидратация
20-06-2019 15:13

Практиката за тестването на хидратирането при спортистите се въвежда преди десетилетия в развитите страни, а в последните години, с напредването на технологиите, вече е възможно да се открият и най-малките признаци на дехидратация.
Обезводняването може да повлияе на редица физиологични функции в тялото, свързани с ефективността и здравето, именно и това налага да се правят тези тестове за хидратиране в спорта. За лекарите на отборите е важно да разбират методите за изпитване, както и как те могат да бъдат компрометирани в отделни ситуации.
При тренировки в по-горещите или влажни дни на годината, или в отоплени зали, в комбинация с фактори като фитнес ниво и метаболизъм, може да се повиши телесната температура и да се увеличи изпотяването. Потта не съдържа само вода, но и електролити, които са важни за оптималната работа на човешкото тяло. 

Загубата на тези важни молекули може не само да има неблагоприятен ефект върху спортното представяне, но и върху общото здравословно състояние, затова е полезно да се правят такива тестове за хидратирането, за да се засичат промените.
В този материал ще обобщим трите основни метода, които се използват за тестването на спортистите, както и най-честите проблеми, свързани с тези тестове. 

Важно е да се отбележи, че няма единен метод, който да е подходящ за измерване на хидратацията на всички спортисти, във всички възможни сценарии, затова лекарите на отборите е добре да избират „най-добрия“ за конкретния случай.

Какво представлява тестването за хидратираността на спортистите
Това е протокол за определяне на баланса на телесните течности. Ако резултатите са нормални, това ще позволи на спортистите да покажат пълния си капацитет. 

 

Най-често използваните изследвания за установяване на водния баланс, които се правят са следните:
Промени в телесното тегло
Биоелектричен импеданс анализ
Специфично тегло на урината
Индекси на урината
Индекси на кръвта
Въпреки, че съществуват множество методи за оценка на хидратираността на спортистите, всеки от тях има различни нива на надеждност и практичност.

Как се измерва хидратацията
Специфично тегло на урината (СТУ)
СТУ представлява плътността на взетата проба от урина на спортиста, в сравнение с плътността на водата. Плътността на пробата се определя от нейния осмоларитет, както и от концентрацията на редица молекули като урея, протеин и глюкоза. 

Съществуват три основни метода за тестване на специфичното тегло на урината:
Хидрометрия – плътността на пробата може да бъде тествана с помощта на стъклен поплавък. Този метод се счита за не особено точен и непрактичен, поради необходимостта от ежедневно калибриране, голяма проба на урината, а също и защото много се влияе от температурата.
Рефрактометрия – тук се използва светлина, която преминава през пробата и се измерва пречупването на лъча. За разлика от хидрометрията, тук се изисква по-малко проба от урината и температурата не влияе, което прави метода по-практичен и евтин вариант за измерване на хидратацията.
Реактивни ленти – предлагат много по-прост подход от рефрактометрията и хидрометрията. Лентите реагират на количеството водородни йони, освободени в пробата, което в крайна сметка влияе на рН и се открива от индикатора бром тимол синьо, който се съдържа в лентата. Тъй като рН намалява (индикация за увеличаване на водородните йони), лентата променя цвета си на по-жълто-зелено. След това, оцветяването се сравнява с мострения комплект, за да се оцени нивото на обезводняване.
Биоелектричен импеданс анализ (БИА)
Тестването чрез анализ на биоелектричния импеданс може да бъде по няколко начина, включително:
Едночестотен анализ
Многочестотен анализ
Биоелектрическа спектроскопия
Сегментен анализ
Локализиран анализ на биоелектричния импеданс
Векторен анализ на биоелектричния импеданс
Едночестотният анализ на биоелектричния импеданс е най-често използвания от тях, защото е относително евтин, уредът за измерването му е лесен за пренасяне и макар и критикуван заради по-ниската му точност, той дава задоволителни резултати при оценяването на общата хидратираност при атлетите.
Как се прилага? 

През тялото се пуска променлив ток (50кХц) и се измерва съпротивлението. Съществуват няколко начина да се направи това, например с електроди върху китките и глезените. Някои устройства директно показват общите запаси на вода в тялото, докато други осигуряват сурови данни и по специални формули докторите могат да изчислят водния баланс на спортиста.
Точността на резултатите могат да бъдат повлияни от редица фактори, като например:
Храни, безалкохолни и алкохолни напитки, затова се препоръчва тестваният атлет да не е консумирал нищо поне 8 часа
Правилно калибриране на уреда
Положение на електродите – те трябва първо да се почистят със спирт и да има минимум 5 сантиметра между самите електроди
Физически упражнения – атлетът не трябва да е тренирал минимум 8 часа преди теста
Ръстът и теглото на атлета трябва да са точно зададени с точност съответно до 5 милиметра и 100 грама
Бъдещите изследвания в сферата на тестването на хидратацията
Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху определянето дали настоящите методи могат да бъдат усъвършенствани, така че да осигурят още по-валидно и надеждно измерване, а също така и да решат следните проблеми:
Ефектите от бързото пиене на вода веднага след тренировка, тъй като използвания метод за измерване на чистото покачено тегло не е приемлив, защото не може да проследи заместването на екстрацелуларните и вътреклетъчните части на тялото. Тук е мястото, където измерванията на параметрите на кръвта и урината могат да изиграят важна роля в определянето на състоянието на спортиста преди и след тренировка.
Индекси като количествата на калий, натрий и протеини могат да бъдат подходящи като тестове за хидратираността, но понастоящем не съществуват методи, които да са прости,
бързи и най-вече евтини.
Заключение
Тестването на хидратацията е много важна част от подготовката на всички атлети и може да предотврати много здравословни проблеми, контузии или понижаване на представянето им и спортните резултати. Има доста методи за изследването, които са валидни, но много променливи могат да внесат объркване и да повлияят на резултатите и трябва да бъдат разгледани. Методът, който трябва да бъде избран ще зависи от редица фактори, като налични ресурси и време за тестването. Необходими са и бъдещи допълнителни изследвания, дали уринарните и кръвните индекси могат да се използват за тестване на хидратирането практически.
Спортната наука се развива с бързи темпове, така че и тези тестове ще бъдат усъвършенствани в близките години, ще станат по-лесни и по-евтини и до тях няма да имат достъп само елитните клубове, а това е много важно за здравето на спортистите, без значение дали те са професионалисти или аматьори. 

 

Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени