Шрифт:

Математиците от Варна са двойни шампиони на Гимназиадата

Математиците от Варна са двойни шампиони на Гимназиадата
26-06-2019 12:19

На Ученически игри по лека атлетика (традиционно домакинствани от Съдийската колегия в Сливен) голям успех постигнаха учениците от елитната Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. 


Те извоюваха и двете отборни победи – както при юношите, така и при девойките (родени 2002-2004). Такова нещо не се бе случвало от десетилетия и това е поводът да разкажем накратко за големия успех на „математиците” от морския град.

 

Макар МГ „Д-р Петър Берон” да е профилирана в точните науки – математика, физика, информатика, ръководството й отколе и постоянно е отворено към спорта и участия в почти всички ученически прояви на национално ниво. Отношението на директора Павлин Петков към леката атлетика е повече от благосклонно и учениците-атлети се отчитат за оказаното доверие с подобаващи успехи, купи и медали.

 

Най-дейно участие при сформирането на отборите и по административните въпроси взема преподавателката по физическо възпитание Снежана Аначкова. В последните години на няколко пъти учениците от варненската гимназия участват на световните и европейските ученически игри (тази година те бяха в Сплит, Хърватия). Аначкова не жали сили и сърцато е поела организацията и подробностите около участието на младите математици-спортисти от елитното училище.

 

Но какво би било представянето на юношите и девойките без всеотдайната работа на хоноруваните преподаватели-треньори от Черно море Атлетик-Варна и от Супер спорт-Варна, под чието ръководство най-изявените се подготвят и печелят медалите. При юношите с подготовката са се заели най-възрастният треньор по лека атлетика в България Пенчо Пенев (Черно море Атлетик-Варна) - вече на 90 години, и бившият шампион на скок дължина за юноши Димчо Радев (Супер спорт-Варна). При девойките със селекцията изцяло се е заела многократната шампионка на мятане диск и участничка на Олимпиадата в Атланта 1996 Атанаска Ангелова (Черно море Атлетик-Варна). И тримата със завидна енергичност, умение и отдаденост са ангажирани с тренировъчната дейност и представянето на титулярите във всяка една дисциплина.

 

Ето и сега в Сливен (20-21 юни) младите спортисти и бъдещи математици и програмисти не посрамиха учебното си заведение. При юношите отборната им победа бе повече от убедителна – с 50 точки пред конкурентите им от ПГТ Бургас. Капитанът на момчетата Илкер Раимов се раздаде за отбора, макар и без индивидуална победа (втори на 400 м 51.0 и на 800 м 2:10.5). Най-много медали завоюва Радослав Пенев (победител на 200 м 22.3 и с щафетата 4х100 м 46.2, втори на 100 м 11.2 и на скок дължина 6.06). Николай Недков също си направи лично – на 800 м (2:08.2) за победата. Много хубави опити на скок височина направи Кристиан Димитров – златен медалист с 1.85 м. Въобще отборът бе комплектован почти оптимално и заслужено зае първото място, почти без „пробойни” във всяка една от дисциплините!

 

И при девойките „математичките” се състезаваха сърцато и без щадене. Чаровната Лилия Богданова (капитан на женската формация) даде най-голям принос – първи места на 200 м 26.0 и на 400 м 60.3, второ място на 100 м 12.8 и четърто място с щафетата 4х100 м. Редом с Лилия се бореше сърцато и Нина Станкова – втора на скок дължина 4.85, четвърта на скок височина 1.50, шеста на 400 м 63.1 и четвърта с щафетата 4х100 м. В крайна сметка варненки заеха пъвата позиция в крайното класиране със 102 точки, с 13 повече от „колежките” си – математичките от МГ „Гео Милев” Плевен.

 

 

След приключването на състезанията някои от учениците на МГ „Д-р Петър Берон” стягаха багажа си с екипите и трябваше да отпътуват за София, където часове по-късно трябваше да участват на националния шампионат за юноши и девойки под 20 г. И не само да участват, но да се окичат с още куп медали! Красавицата Лилия Богданова финишира първа със златото на 400 м (и то в по-слабата втора серия!). А на 400 м с преп. Лилия и Нина Станкова се окичиха със сребро и бронз, отстъпвайки само на софиянката Александра Атанасова. На щафетата 4х400 м тимът на Черно море Атлетик-Варна при юношите завърши на първо място със златни медали – Калоян Танев, Николай Недков, Георги Каракашев и Илкер Раимов. И четиримата са възпитаници на МГ ”Д-р Петър Берон”. В добавка Илкер Раимов се качи на почетната стълбичка заради бронзовия си медал в любимото бягане на 400 м (51.72).

 

Може би за някои изглежда странен фактът, че ученици, занимаващи се с такава трудна и изтощителна материя като математиката, намират време и за лека атлетика. Школниците от варненската МГ „Д-р Петър Берон” са неопровержимо доказателство, че, когато има желание и амбиция, учението и спортът не си пречат! А с такива помощници като неостаряващия духовно Пенчо Пенев, като всеотдайната шампионка на диск Атанаска Ангелова и като взискателния и строг Димчо Радев всичко изглежда изглежда по-лесно и по-постижимо. Да пожелаем успехи и достойно представяне на математиците от МГ „Д-р Петър Берон” на предсроящото много отговорно състезание догодина – поредната световна Гимназиада с участието на подрастващи атлети и атлетки от цялото земно кълбо.

 

Ето и победителите в индивидуалните дисциплини в Сливен: ЮНОШИ (2002-2004) 100 м Матю Сотиров (ПГТ Бургас) 11.1; 200 м Радослав Пенев (МГ Вн) 22.3, 400 м Гени Семковски (НТГ Пловдив) 50.6; 800 м Николай Недков (МГ Вн) 2:08.2; Ск.вис. Кристиан Димитров (МГ Вн) 1.85; Ск.дължина Живко Живков (ГПЧ Видин) 6.13; Гюлле Калоян Жеков (ППМГ) Казанлък) 14.32; Щафета 4х100 м МГ Варна (Християн Мирев, Георги Каракашев, Николай Недков, Кристиан Димитров) 46.2; ДЕВОЙКИ 100 м Симона Стоянова (СУ К.Константинов Сливен) 12.5; 200 м и 400 м Лилия Богданова (МГ Варна) 26.0 и 60.3; Ск.вис. Теодора Спасова (МГ Плевен) 1.50; Ск.дълж. Антония Изова (ГПЧ Видин) 4.94; Гюлле Мария Стойчева (НТГ Пловдив) 10.88; Щафета 4х100 м 22 СЕУ „Г.С.Раковски” София (Зорница Петрова, Симона Богданова, Дарина Годинова, Емили Димитрова) 53.1.

 

Александър Вангелов

 


 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени