Шрифт:

Новата ера във възстановяването в спорта

Новата ера във възстановяването в спорта
04-07-2019 16:09

Възстановяването е сериозен бизнес, а спортистите от всички дисциплини залагат на него толкова, колкото и на самите си тренировки. Предлагаме ви по-високотехнологична крачка встрани, за да видим нещо по-различно от фоумролерите, стречинга и масажите, които се използват за лечение на травмите, предпазването от тях и подобряване на представянето на спортистите.

 

Вендузи

 

Това евтино и неинвазивно лечение съществува от векове. Лесно е за изпълнение, областта, която се третира се намазва с гел или мас, върху самия мускул се поставя малка чашка със запалима течност или просто се увива монета с марля, която е потопена на върха със спирт... Запалва се и се покрива с чаша, обърната с отвора надолу. Когато пламъкът изгасне, той създава вакуум, който стимулира кръвния поток, намалява възпалението и ускорява заздравяването на целевия мускул.

 

Смята се също, че вакуум чашите водят до образуване на нова съединителна тъкан и кръвоносни съдове в третираната зона и е добър вариант за намаляване на болките.

 

Предупреждение: Вакуумките често оставят кръгли синини по кожата, това не бива да ви стряска, но все пак е възможно те да останат доста дълго време и понякога изглеждат стряскащо за околните.

 

Електронна мускулна стимулация

 

Технологията съществува от доста години в областта на физикалната терапия и днес уредите за електронна мускулна стимулация са доста използвани от спортистите за тяхното възстановяване. През електроди, които се поставят върху целевите мускули, се пуска ток, за да се предизвика неволево свиване. Този тип стимулация не уморява мускулите, а по-скоро леко ги активира, като помага на лимфния дренаж да премахне отпадъците, като в същото време доставя свежа кръв, кислород и хранителни вещества към мускулите.

 

Електронното стимулиране може да се използва и за подобряване на производителността на мускулите, повишавайки значително силата им.

 

Регенерационна терапия

 

С това лечение, собствените стволови клетки на пациента се извличат от костната или мастната тъкан и се инжектират в мястото на контузията или в областта на хроничната болка. Тези стволови клетки след това започват да се делят, превръщайки се в неврони, в мускулни клетки и / или съединителна тъкан, общо взето, каквото е необходимо на тялото, за да се възстанови.

 

Тъй като това са вашите собствени клетки, няма риск от отхвърляне. Това лечение обаче е доста скъпо и се прилага основно при професионалните спортисти.

 

Хипербарна кислородна терапия

 

По време на тази терапия се вдишва чист кислород в специална камера, която е под налягане (в обикновения въздух кислорода е само 21%). Този допълнителен кислород стимулира растежните фактори и стволовите клетки, с което се подпомага регенерацията на костите и хрущялите, намалява мускулната умора и намалява възпаленията. Времето за заздравяване също се ускорява. Според проучвания, при остра мускулна травма, времето за възстановяване намалява почти на половина, например изкълчен глезен, чието лечение трае около 8 дни, с хипербарната кислородна терапия се намалява до 4 дни.

 

Вибрационни самомасажори

 

Те могат да бъдат високочестотни и с ниска или с висока амплитуда на движение, но изпълняват една и съща цел – намалена болезненост, повишен кръвопоток и подобрена подвижност.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени