Шрифт:

Бира след тренировка – какво казва науката

Бира след тренировка – какво казва науката
06-07-2019 09:20

Има доста дискусии дали е добре да се пие бира след тренировка. От къде тръгва всичко? Привържениците на идеята твърдят, че бирата осигурява въглехидрати и електролити, като и двете неща се изчерпват по време на дългите или интензивни тренировки. Има и друга гледна точка, а именно социалния аспект на това да изпиете по бира като съотборници, като това е добър начин да се сплоти колектива и да се постигнат по-високи резултати.

 

Значи пиенето на бира след тренировката е нещо като получаване на хранителни и социални ползи в една бутилка, нали?

 

Е, не точно. Идеята за бирата като инструмент за възстановяване на силите след натоварванията е по-скоро маркетингов трик и градска легенда. Елитните спортисти не биха се обърнали към тази напитка, макар че много хора вярват на рекламите, тъй като бирата всъщност не носи никаква хранителна стойност.

 

Какво казват учените за бирата и тренировките?

 

Да, вярно е, че бирата осигурява някои електролити, които регулират баланса на течностите и играят роля в мускулното съкращение, също така въглехидрати, които са основен източник на енергия, дори и полифеноли, действащи като противовъзпалително средство. Въпреки това, любимата ви напитка съдържа главно калиеви електролити, които в действителност почти нямат загуба в тренировъчния процес. Това, от което имате нужда е натриев хлорид, който е основния, който се изхвърля през потта, а бирата няма да ви го осигури.

 

Що се отнася до въглехидратите, те са в бутилката, но идват на много висока цена. Причината е, че тялото ви трябва да изразходи много хранителни вещества, особено витамини от група В, за обработването на алкохола, което допълнително натоварва черния дроб и отклонява ресурсите от останалата част на тялото ви.

 

Всички тези хранителни вещества биха се използвали по-добре за възстановяването на мускулите и поддържането на производството на гликоген (това е съхранената форма на бързодействащите въглехидрати, с които се подхранвате при високоинтензивни упражнения).

 

Как алкохолът вреди на възстановяването след тренировките?

 

Алкохолът е дехидратиращ, което е обратното на това, което искате да веднага след тренировка. Обезводняването ще забави възстановяването ви и ще попречи на постигането на печалби от труда ви.

 

След като мускулите вече са дехидратирани от тренировката, бирата допълнително изважда водата от тях и така те нямат възможност да се регенерират бързо и качествено.

 

През 2014 година, бе публикувано едно проучване от научното списание „Plos One“, в което се доказва, че консумацията на алкохол намалява синтеза на протеини в мускулите с от 24 до 37 процента, след проведена силова, кардио или високоинтензивна тренировка. Тук е важно да отбележа, че става въпрос за по-големи количества алкохол, а не само за 1 бира или чаша вино.

 

Въпреки това, ако искате да имате най-големи ползи от тренировъчния ви процес, по-добре избягвайте пиенето на бира, тъй като това не е добрата идея.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени