Шрифт:

Миткова – единствена с три титли, Тодор Петров с рекорд

Миткова – единствена с три титли, Тодор Петров с рекорд
07-07-2019 15:59

И през неделната сутрин на втория ден от националния шампионат за момчета и момичета под 16 години емоциите и страстите сред най-малките нито за миг не стихнаха. Горещото време и безпощадното слънце не бяха пречка за най-достойните и всеки от тях взе своето.

Безспорно най-ярката звезда на шампионата при момичетата беше пловдивчанката Пламена Миткова. Не само заради трите златни медала,но и заради обещаващите постижения, с които девойката ги спечели. След златото вчера на скок височина (1.65), днес Миткова впечатли с елегантните си опити и в скока на дължина. Тя си направи лично (5.74), скачайки го в петия си опит. Веднага след това Пламена трябваше да притича на проверка и за щафетата 4х100 м. Миткова пропусна шестия си опит, за да помогне на съотборничките си Александра Коларова, Маргарита Василева и Евгения Ангелова. Квартетът на Локомотив-Пловдив от първа пътека в първата от трите серии грабна победата с 51.31 секунди.

Въобще треньорът Ивайло Русенов остана доволен от медалите Пламена, но и критичен към бъдещето на Миткова. Той със сигурност прекрасно осъзнава, че изключителният талант на бившата гимнастичка Миткова не трябва да се похабява с излишно и ранно форсиране, а търпеливо трябва да се работи за разностранните качества на скачача – бързина, отскокливост, ритъм и пъргавина.... Да пожелаем на Миткова само здраве, пък може би още догодина ще я видим да се приземява над шестия метър в скока на дължина и да предолоява летва над 1.75 м.

При момчетата добричлията Тодор Петров след среброто си вчера на чука (47.85), днес изпълни предсказанията, че ще се разправи с рекорда на тласкане на гюле. В третия, четвъртия и петия си опит Петров записа последователно 17.64, 17.92 и 18.05 м – все над стария рекорд на Валентин Андреев (17.45 м). И все пак известна доза недоволство се усети у треньора му Галин Костадинов. Защото Тодор очевидно бе готов за опити и над 19-ия метър, но досадни грапавини в техниката го лишиха от още по-добър резултат. Но Тодор е изключителен талант и тепърва ще се чува и говори за него!

Твърде оспорвано протече финалът на 200 м при девойките. Дори и снимката на фотофиниша не успя да раздели пловдивчанката Веселина Димитрова (тр. Лидия Гушева) и благоев-градчанката Венеса Ханджийска (тр. Йордан Янев). И на двете бе присъден еднакъв резултат (26.24) при насрещен вятър (-1.1 м в сек.). И съответно всяка от тях получи златен медал! Докато при момчетата Павел Шияков (тр. Ивайло Дойнов) бега все така навито и безкомпромисно (23.45), както и вчера на 100 м и спечели втори златен медал (след 100-е метра вчера)... Шияков има големи резерви и възможности за по-нататък!

Пламен Драганов (тр. Петрана Чамова) пък нито за миг не изпусна инициативата на 800 м и с 2:02.27 остави далеч след себе си конкурентите Емил Веселов (Койнаре) (2:06.22) и Мехмед Мехмед (Разград) (2:07.48). Вторият златен медал за Пламен бе очакван и резонен (след победата снощи на 400 м).В първата серия на 800 м извън класирането панагюрецът Иван Минков Иванов (тр. Катя Кроснарова) опита да покрие норматива за участие на Балканиадата за кадети (1:56.20), но на последната права съвсем малко не му достигна да ускори и той завърши за 1:56.86 мин.Хубаво състезание се получи на скок на височина при момчетата. Треньорката Ваня Герчева от Червен бряг бе особено щастлива с двама от възпитаниците си – Лъчезар Петков и Янислав Илиев. И двамата си направиха лични постижения и спечелиха медали. Петков премина единствен 1.88 за златния медал, а Илиев надскочи себе си с много – 1.73 м и бронз. И двамата са слабички и с дълги крайници – въобще сякаш създадени за скока на височина. Червенобрежчани бяха разделени от не по-малко талантливия харманлия Божидар Саръбоюков (1.82), но треньорът Димитър Карамфилов не бе доволен и сподели, че Божидар бе готов поне за 1.85 м.

В хвърлянето на копие при момчетата Ангел Димитров от Мизия (тр. Красимир Маринов) на втората позиция (37.11) преди последния си шести опит (след Дарин Ангелов (Берое) 39.03 и пред съотборника си Теодор Янкулов (Мизия) 36.73). С едно мощно хвърляне в последното си усилие Ангел запрати уреда на 41.34 м и спечели втория си златен медал. Вероятно Маринов ще продължи да подготвя Ангел за многобой, въпреки примитивните условия за тренировки в Мизия. А Ангел сякаш може и обича всичко – да бяга през препятствията (вчера грабна златото на 100 м преп.!), да скача нависоко и надалеко, да тласка мощно гюллето и да хвърля далече копието.... Дано Маринов да получи подкрепа от общинските служители и да подобри материалната база за подготовка на своите дръзки и талантливи момчета от крайдунавския град Мизия.

И бургазлии (най-вече от „Вая 94”) си тръгнаха горди от първенството. На щафетата 4х100 м при момчетата четиримата възпираници на Иван Тодоров (бивш национал на 400 м) бяха най-сплотеният квартет и спечелиха златните медали. Въпреки че имаше известно напрежение и несигурност при предаването от първи на втори пост (между Стелян Мъглов и Валери Вълков). После нещата се пооправиха и Боян Калканджиев и Димитър Димитров завършиха успешно надпреварата за златните медали (46.89), въпреки острия щурм на последния пост на Павел Шияков за КЛАСА (47.83 и сребро).


Приключи още едно състезание от календара на БФЛА за 2019 година. Очаква ни най-важното за вътрешния календар – националният шампионат за мъже и жени на 23 и 24 юли. Там емоциите и напрежението трябва да бъдат най-силни.

Александър Вангелов

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: НШ 2019
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени