Шрифт:

5 съвета за рестарт на тренировките след травма

5 съвета за рестарт на тренировките след травма
10-07-2019 11:35

Хората, които тичат редовно, правят чудеса за здравето си. Но въпреки това, независимо дали имате състезателни амбиции, или просто сте любители на бягането, рядко има някой, който да се не получи контузия. Най-честите проблеми са коляно на бегач, коляно на скачач и тибиален периостит. Когато сте готови да се завърнете към тренировките, следващите 5 съвета ще ви помогнат да сторите това много по-бързо.

 

1. Намерете правилното време
Как да започнете да тренирате отново след спортна травма? Първо е необходимо да изчакате възстановяването си за точно определено време. И докато чакате, пазете в главата си дългосрочната си цел! Здравето ви е най-важното нещо, затова изчакайте, докато сте напълно готови да започнете натоварванията, така че да ви бъдете готови да разкриете пълния си потенциал!
Започвайки прекалено рано, много бързо можете да се върнете отново към принудителната почивка. Ето защо, точното време за връщане към тренировките трябва да бъде добре преценено и дори съгласувано с лекаря, който е в течение на контузията ви.

 

2. Следвайте дългосрочен план
Когато намерите подходящото време да започнете отново да тренирате след контузия, следвайте стриктно тренировъчен план! Структурираното обучение, а не случайни тренировки са пътя към успешно завръщане. Посъветвайте се с Вашия лекар, физиотерапевт или треньор! Професионалната оценка е от съществено значение за новото начало.

 

3. Бъдете търпеливи и вярвайте в целта си
Вече сте напълно готови да стартирате с тренировките си отново. Но не бързайте, важно е да увеличавате интензивността на натоварванията бавно, за да избегнете рецидив на контузията. Направете си малки етапи в големия си тренировъчен план и ги адаптирайте към себе си и това, което се случва с тялото ви при навлизането в тренировъчен ритъм. Особено, ако не всичко върви според очакванията ви и се сблъскате с някои препятствия, като например леки болки.

 

4. Извлечете поуки от контузията
Много бегачи се контузват поради дисбаланси в статиката на тялото или недостатъчно тренировки в подготовките за състезанията. Функционалните тренировки могат да Ви помогнат да подготвите по-добре тялото си по целенасочен начин и да научите много от това защо сте получили такава травма. Помислете за всяка болка в тялото си като предупредителен знак и чрез ще разберете къде имате проблемна мускулатура, която чрез правилните тренировки ще балансирате.

 

5. Правете възстановяващи упражнения след тренировка
Всеки добър тренировъчен план трябва да има включени възстановяващи упражнения, наред с тези за загряване на тялото. Такива са движенията за баланс, йогата, статичното и динамичното разтягане, а също и ралаксиращите сауни и масажи, които са страхотни за ускоряване на възстановителния процес. Просто трябва да дадете възможност на тялото ви да се отпусне и така то ще заработи по-добре, намалявайки в пъти риска от контузии. От всичко това ще се научите да се връщате по-силни и ще знаете много повече за собственото си тяло и как да го пазите, докато сте в режим на тренировки. То ще ви се отблагодари.

 

IИзточник: Framar.bg

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Атлетически прояви в Поморие

13.08.2020

И BGathletic.com e в битка за оцеляване. Можете да помогнете!

12.08.2020

Габриела Петрова втора в Турку

11.08.2020

Габи Петрова ще защитава титла в Турку, излъчват я по БНТ3

11.08.2020

Да научим детето да приема загубата

11.08.2020

Демирева и Петрова скачат на Диамантената лига в Монако

10.08.2020

Тракия 96-Пловдив отличник по титли от шампионата

10.08.2020

Резултати от НШ за мъже и жени

09.08.2020Последни новини Най-четени