Шрифт:

ТЕКАР терапия при спортни травми

ТЕКАР терапия при спортни травми
11-07-2019 12:34

Една от иновативните методики за лечение на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат се нарича ТЕКАР терапия (TECAR Therapy).

 

Тя се извършва със специална физиотерапевтична апаратура и има за цел да намали болката, възпалението, да подобри трофиката (изхранването на тъканите), което да ускори възстановяване след травми и оперативни интервенции. В спортната медицина се използва успешно при различни травматични и възпалителни състояния на мускулите, сухожилията и ставите.

 

Какво представлява ТЕКАР терапията?

 

Това е нова методика, която въздейства на тялото с помощта на електромагнитни вълни, които внасят енергия в дълбочина на тъканите и клетките под формата на електрически заряди. Апаратите работещи с технологията на ТЕКАР използват два режима на работа - капацитивен с честота (460 KHz) и резистивен (540 KHz), откъдето идва и името Т-CaRe (Capacitive/ Resistive). Капацитивният се използва за въздействие предимно на меките тъкани с високо водно съдържание (мускули, подкожие), а резистивният - за по-плътните тъкани (кости и стави).

 

Принципът на действие е свързан с високочестотните променливи токове, които апаратът генерира, познат още като дълговълнова диатермия. Те проникват в тъканите, където електромагнитната енергия се превръща в топлинна и се създава ендогенна топлина. Това въздейства на тъканите, като разширява кръвоносните съдове, стимулира, кръво- и лимотока и  естествената регенерация в тях. В резултат на тези действия се проявява противовъзпалителен и стимулиращ възстановяването ефект.

 

Първоначално този метод се използвал основно в спорната медицина при лечението на травми, но все повече навлиза и в други области на медицината. Така методиката все по-често се използва в ортопедията, травматологията и хирургията и най-вече в следоперативната рехабилитация, с цел ускоряване на възстановяването и общо укрепване на организма.

 

Предимства на ТЕКАР терапията

 

За разлика други физиотерапевтични процедури при Текар терапията топлината се генерира в самите тъкани, което я различава по действие от тази внесена от вън, чрез нагряване или инфрачервена светлина. Така може да се постигне по-силен противовъзпалителен ефект и да се ускори регенерацията, дори в по-дълбоките слоеве на меките тъкани. Цялостния ефект е свързан с достигането на повече кислород и хранителни вещества до клетките, отпускане на мускулите и намаляване на болка.

 

Терапията може да се приложи както отделно, така и в комбинация с други терапевтични методи и процедури, в това число лечебна гимнастика, масаж и друга физиотерапия.

 

Процедурата не се усеща и е безболезнена за пациента. Тя може да се прилага дори в острият период на силна болка, за разлика от стандартните топлинни процедури, които могат да доведат до засилване на отока.

 

При какви случаи може да се използва ТЕКАР терапия?

 

Доказана ефективност от Текар има при следните случаи:
- При травми от различен произход, с цел намаляване на посттравматичния оток и болка.
- Възпалителни и дегенеративни заболявания в областта на стави и сухожилия - тендинити, бурсити, артрози.
- При мускулни болки от различен произход.
- При следфрактурни състояния.
- При различни следоперативни състояния.
- В рехабилитация на различни състояния.

Противопоказния за ТЕКАР терапия

 

- Наличие на пейсмейкър, слухов апарат, металически импланти в зоната на електрическото поле.
- Злокачествени новообразования
- Склонност към кръвоизливи и кръвотечение.
- Бременност.
- Тромбози.
- Отрити рани.
- Понижена телесна температура.
- Процедури в областта на главата и сърцето.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени