Шрифт:

Нужна ли е Олимпиадата на Европа

Нужна ли е Олимпиадата на Европа
Снимка: БОК, Костадин Андонов
11-07-2019 13:36 | Яна Касова

На фона на все по-трудното намиране на кандидати за домакинство на олимпийски игри под шапката на петте преплетени кръга се появява още един форум. В края на миналия месец в Минск, Беларус, се проведоха вторите Европейски игри. Преди четири години те направиха своя дебют в Баку, Азербайджан. 

Форумът е еквивалент на олимпийските игри, но с участници само от Европа. Разликата между състезанията в Баку и Минск беше, че от програмата в беларуската столица отпаднаха плуването, волейболът, таекуондото, триатлонът и дисциплините в екстремното колоездене. Организационният комитет на Игрите в Минск отчете 3667 участници в 19 вида спорт от всички 50 държави на Стария континент. Бяха раздадени 200 комплекта медали – 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. В осем спорта класирането беше валидно и за разпределяне на олимпийски квоти за Токио 2020. 

43 от страните участнички спечелиха отличия, а в класирането по медали спортистите от Русия нямаха конкуренция с общо 109 призови класирания (44 златни, 23 сребърни и 42 бронзови медала). Сред най-популярните спортове бяха художествената гимнастика, 3x3 баскетбол, плажен футбол, колоездене и лека атлетика. Много от спортовете успяха да предложат иновативни формати на състезания, като в леката атлетика например бяха включени общо девет дисциплини за мъже и жени, състезателите участваха в отборна надпревара, преминаваща през няколко фази на елиминации. И в други спортове имаше отборни и смесени състезания, а имаше и такива, които проведоха своите континентални първенства в рамките на Игрите. Европейските игри в Минск бяха излъчвани в 196 държави.


За и против

Европейските игри обаче не спират да привличат критиките в спортния свят, като основната сред тях е, че състезанията страдат от липса на високо качество и конкуренция и са ненужно допълнение към препълнения спортен календар. Игрите също така изискват немалък бюджет, който в пъти надхвърля европейските шампионати по един или два вида спорт. 

Баку инвестира огромна сума в организацията на първите Игри. С над 1 милиард евро в Азербайджан се проведе дебютното издание, но с изграждане на огромен брой съоръжения от кота нула. Първоначално за домакин на вторите Европейски игри беше определена Холандия, но олимпийският комитет на страната се отказа, тъй като не успя да намери финансиране за бюджет от 57.5 милиона евро. Русия беше близо да поеме служебно надпреварата, но допингскандалите в страната отказаха Европейския олимпийски комитет (ЕОК) да гради имидж там. Така домакинството беше поверено на Беларус. Не без и помощта на ЕОК, който осигури финансова помощ от 30 – 40 милиона евро, необходими за организацията.

След поетия ангажимент за домакинството на Европейските игри министър-председателят на Беларус Сергей Румас обаче разкри, че международните спонсори не проявяват сериозен интерес към форума. Освен това надпреварата не се радва на голямо одобрение от страна на феновете, а споровете за провеждането на Игрите в и без това наситения спортен календар са много.

Минск пое организацията с надежда, че Игрите ще привлекат повече туристи и ще се представи като добра туристическа дестинация за европейците. В допълнение към инфраструктурните реновации страната инвестира доста и в позитивния си имидж в интернет. 

Състезанията изискаха допълнително обучение в свободното говорене на английски език, отварянето на допълните места за забавления и развитието в сферата на услугите – наследство към по-позитивния туристически имидж на Беларус за в бъдеще.

Домакинството бе толкова по-евтино от предходното, защото нито едно спортно съоръжение не беше специално построено за Европейските игри. Най-големият спортен форум – стадион „Динамо“, беше затворен за ремонт години преди Минск да вземе домакинството. Съоръжението беше завършено за Игрите и пое церемониите по откриването и закриването, както и турнира по лека атлетика. 

Спортистите пък бяха настанени в университетски общежития. В Минск бяха предприети обновяване на обществения транспорт, озеленяването, подобряването на пътищата и крайпътните услуги, подобряването на качеството на мобилните комуникации, модернизирането на транзитните коридори и усилията да се осигури достъп за хора с увреждания.

Заместник изпълнителният директор на организационния комитет на „Минск 2019“ Анатол Котау подчерта, че една от основните им задачи в подготовката е била да покажат как такива мащабни събития са тласък към развитието на градската инфраструктура, подобряване на екологичните условия в градовете и развитие на сектора на услугите и обществения транспорт.

„Всъщност нито едно съоръжение не беше построено специално за Игрите. Разработихме две нови общежития в студентския град, а останалите бяха модернизирани, за да посрещнат спортистите и по-късно да бъдат предадени на студентите. Мисля, че това е голям плюс, защото насърчаваме идеята за това как големите спортни събития могат да се провеждат икономично, но в същото време все още предлагат нещо ново за хората“, коментира Котау.

Експертът от Университета в Лозана (Швейцария) в областта на политиката в областта на спорта Свен Даниел Волф сравни подготовката на Минск със своите проучвания за външния и вътрешния потенциал на едно голямо спортно събитие.

„Нашата група проведе изследвания в 11 страни по света, посещавайки места, построени за световни първенства и олимпийските игри. Имаше положителни и отрицателни случаи особено когато организаторите се концентрираха изцяло върху спортни събития, забравяйки за градския живот, който не е свързан със състезания. В Минск всичко е коренно различно. Организаторите направиха всичко, за да намерят баланс между спортното събитие и градския живот. И най-важното е вниманието, което се отдава на наследството на Игрите, което е много окуражаващо“, обясни Волф. 


 

---


Тагове: Европейски игри Минск 2019
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени