Шрифт:

Бягане в жегата - да го правим безопасно

Бягане в жегата - да го правим безопасно
16-07-2019 09:25

Когато е изнурителна жега, настроението се влошава, особено при тези, които се занимават с бягане.

 

Съгласете се, че бягане в хладно време е много по-лесно и по-приятно. Защо нашето тяло реагира негативно на топлина, особено по време на тренировка?

 

Известно е, че нашето тяло е с постоянна температура и използва физиологични процеси за нейното поддържане. Това е потене, задух, учестено дишане, разширяване на съдовете разположени близо до повърхността на кожата, увеличаване на сърдечната честота.

 

Тези механизми са, в повечето случаи работят безотказно, но има граници. Ако температурата на Слънцето достига + 40 - 50°С, тялото мобилизира всички резерви за нормализиране на температурата. Ако в този момент вие сте един бегач, а след това тялото ви не може да се справи, ситуацията излиза от контрол.

 

В телесната температура до 40°С до сериозно нарушаване в организма не се случва. Ако температурата е над тази цифра, последствията могат да бъдат фатални. При хипертермия се нарушава дейността на сърдечно-съдовата система, има смущения на микроциркулацията, увеличаване на хипоксия, наблюдават се нарушения на снабдяване на тъканите с енергия, получени от тялото на основните микроелементи, вискозитета на кръвта се увеличава.

 

Тялото реагира с гърчове и загуба на съзнание. Ако няма помощ от човек, то критичното повишаване на температурата може да бъде фатално, до смърт.

 

При лека хипертермия се наблюдава силна отпадналост, виене на свят. Проучванията показват, че оптимални резултати бегачите показват при температура на въздуха до +25°С. При допълнително повишаване на температурата на всеки 5 градуса, темпото се забавя, средната скорост спада с 15-30 сек.

 

В Съединените щати са проведени изследвания, в които е бил използвано опит от обучението на войници за служба в Ирак. Тях постепенно ги подготвяли за физически дейности в горещ климат. Установено е, че периодът на адаптация продължава средно 10 дни.

 

Горното не е да се каже, че през лятото трябва да спрете тренировките, а точно в условията на  горещото време трябва да работите правилно.


С какво жегата е опасна за бегачите

Ако тялото не се адаптира към физическите натоварвания в жегата, следва рязко покачване на температурата, то може да отговори със загуба на съзнание, а падането по време на движение може да доведе до сериозни наранявания.

 

Тежкото проявления на хипертермия – това топлинен удар. В това състояние се получава нарушения на жизнените функции на организма и се изисква спешна медицинска помощ.

 

Ако по време на движение почувствате замаяност, гадене, объркване, време е да се спрете и се опитайте да легнете на хладно място и да пиете хладка вода.

Хипотермията може да възникне при бегачите, чиито бъбреци не са в състояние да отстранят излишната течност. Това състояние се проявява с конвулсивни мускулни контракции. Ако имате хронично бъбречно заболяване, то преди да започнете джогинг, трябва да се консултирате задължително с вашия лекар.

 

Как е безопасно да се бяга през лятото

Опитайте се да изготвите график за тренировките при тези условия, така че обучението да е се провежда сутрин или вечер. По това време, температурата на въздуха е най-ниска. Ако все пак можете само през деня, тогава избере маршрут, който да е в гора или поне да има сянка. Трябва да се помни, че асфалтът привлича и натрупва топлина, така че избирайте маршрут, който да има възможно най-малко такива площи. Тренирайте и далеч от натоварени пътища.

 

Важно е и правилно да изберете най-подходящите дрехи за бягане в горещия сезон. Те трябва да бъдат леки и максимално отворени. Да не забравяме и шапка. Много спортисти избират екип от естествени материи. Това не трябва да се прави, защото естествените материи бързо се насищат с влага, пречат на нормалното изпарение на потта от повърхността на тялото. Затова синтетичните екипи са най-добрият избор.

 

Други съвети

Ако се наложи да бягате на слънце, трябва да се грижите за защита на откритите части на тялото ви. Със специални слънцезащитни кремове ще избегнат слънчево изгаряне.

 

Преди джогинг изпийте чаша вода. Вземете бутилка с вода, но да не се пие повече от 1-2 глътки на всеки 10 мин. Това ще помогне за предотвратяване на дехидратация, но не води до задържане на течности.

 

Свиквайте с жегата постепенно. Започнете да бягате с бавно темпо, като намалите и разстоянието. След 7-10 дни, като свикнете с тези условия, ще бъдете в състояние да тренирате в обичайното темпо.

 

Ако участвате в състезание в горещото време

Преди началото на бягането, трябва да пиете много течности. Избягвайте кафе и алкохол, те увеличават обезводняването. Започнете джогинг с ниско или умерено темпо и постепенно го увеличавайте. След финиширане, не спирайте рязко, а побягайте още малко в леко темпо. Ако не се чувствате добре, по-добре спрете от състезанието, защото здравето е по-важно от спортните постижения.

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени