Шрифт:

9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска

9 трика за по-бързо възстановяване от мускулна треска
16-07-2019 15:56

Мускулната треска е често срещан проблем при хората, които тренират. Обикновено се сблъскваме с мускулната треска при започването на нов режим или смяна на упражненията. Най-общо казано тя се появяваслед интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група, което надхвърля силата и продължителността, на която мускулът е свикнал да бъде натоварван до този момент.

 

Повечето пъти болките започват да се усещат на следващия ден и могат да продължат цяла седмица. Според по-стари теории мускулната треска  се дължи на синтеза на млечната киселина. Днес все по-често се говори, че болките в мускулите са следствие на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от необичайно натоварване.

 

Ако в някакъв момент станете  жертва на мускулната треска, не се отдавайте на умората и възпалението, а опитайте да се възстановите по-бързо с тези 9 научно доказани трика:

 

1.  Наспивайте се добре

Множество изследвания доказват, че липсата на достатъчно сън може да окаже значително негативно въздействие върху производителността и възстановяването. Сънят е и времето, в което организмът синтезира най-много протеин, така че многото часове в леглото ви гарантират по-силни мускули след тежка тренировка.

 

2.  Консумирайте протеин преди лягане

Макар че както вече споменахме, тялото ни синтезира протеин по време на сън, може да го „захраните” с допълнителен такъв за по-бързо възстановяване от мускулна треска. Достатъчно е само да вечеряте ястие, богато на протеин, с което да подпомогнете „ремонта” на мускулите ви.

 

3.   Приемайте повече протеин и за закуска

Изненадани ли сте? Не би трябвало – закуската с високо съдържание на протеин осигурява на мускулите необходимите съставки, за да продължат възстановяването си. Освен това протеиновата закуска намалява желанието за храна по-късно през деня, което е още един плюс за трениращите.

 

4.   Пийте много вода

По-бързото възстановяване от мускулна треска може да бъде само на няколко (или повече) чаши вода разстояние. Движението, докато сте дехидратирани, може да доведе до по-голямо увреждане на мускулите и намаляване на способността на организма да се възстанови сам.

 

5.   Не консумирайте алкохол

Резултатите от изследвания показват, че повече от едно питие след тренировка може да намали способността на организма да се възстанови.

 

6.   Заложете на масажа

Възползвайте се от професионалните услуги на масажист или пък от желанието на някой близък човек да облекчи вашите мъки. Масажът помага на съединителната тъкан и намалява сковаността, свързана с възстановяването на мускулите.

 

7.  Оставете мускулите ви да почиват

Няма универсално време за отшумяването на мускулната треска. Фактори като възраст и фитнес ниво са важни при определянето на това от колко почивка се нуждаят мускулите, защото всичко е индивидуално. Вие сами трябва да усетите в кой момент сте готови за нова тренировка, но във всички случаи оставете мускулите си да починат малко.

 

8.   Вземете студен душ

Докато това може да ви изглежда като една страшна перспектива и истинско предизвикателство, изследвания показват, че студеният душ действа добре след тренировка. Той може значително да намали болката и възпалението до 24 часа след интензивна тренировка.

 

9.   Опитайте противовъзпалителни средства

Според някои проучвания противовъзпалителни подправки като куркума и джинджифил биха могли да ускорят възстановяването на мускулите. Ако се опитвате да натрупате мускулна маса, някои противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен и аспирин могат да попречат на хипертрофията (мускулния растеж).

 

Източник: rozali.com

 

---


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени