Шрифт:

Закуска за шампиони: С какво се хранят олимпийците

Закуска за шампиони: С какво се хранят олимпийците
23-07-2019 12:30

Тежки тренировки и невероятна дисциплина - това са задължителните условия за всеки атлет, който мечтае да сбъдне своята олимпийска мечта. Но освен физическото и психическото натоварване, спортистите са длъжни и да свазват стриктна диета.

За да разберем какъв тип храна е необходима, за да даде сила на шампиони като Юсейн Болт, например, нека разгледаме отблизо идеалната диета на един олимпийски спринтьор.

По време на подготовката за Олимпийските игри, атлетът изразходва много повече енергия, отколкото при самите състезания. Висококачествените подготвителни тренировъчни сесии отнемат огромно количество калории, които трябва да бъдат възстановени с правилните хранителни вещества. Все пак тренировките са най-важни за мускулната сила и техника, които дават предимство на атлета пред конкурентите му.

Протеини vs. въглехидрати

Докато тренират, спринтьорите трябва да поддържат питателна и балансирана диета. Тя се основава на познатия микс от протеини, въглехидрати, витамини и минерали. За разлика от атлетите, за които издръжливостта е най-важният компонент, спринтьорите не се нуждаят от прием на ударна доза въглехидрати през хляба, картофите, ориза, пастата и зърнените храни.

Вместо това ключовият хранителен елемент за тях са протеините, които се намират в яйцата, месото, рибата, ядките, варивата и млечните изделия.

Протеините позволяват на мускулите да се възстановят и да се развият, след като спринтовете и упражненията за здравина предизвикат временни увреждания на мускулните влакна.

Въглехидратите също са от голямо значение за лекоатлетите, тъй като тренировъчният им процес изисква големи количества от гликоген. Когато приемаме въглехидрати, те се разпадат и се складират в мускулите и черния дроб под формата на този компонент.

По време на тренировки спринтьорите изразходват много бързо запасите от гликоген, тъй като те са единственото налично гориво на тялото при упражнения с висока интензивност. Рекордните 9.58 сек, в които Юсейн Болт изминава разстоянието от 100 м, не са достатъчни, за да може тялото да преработи кислорода, нужен за подобно усилие. Затова енергията се добива анаеробно - без кислород - от запасите, които се намират в мускулите.

Когато атлетът прави серии от спринтове на 20 - 50 метра по време на тренировки, може да бъде изразходено почти цялото количество гликоген. Затова доброто хранене е жизненоважно за възвръщането на баланса на веществата и за възстановяването на мускулите.

Колкото повече наближават Олимпийските игри и колкото по-продължителна е тренировъчната подготовка на атлетите, толкова повече намалява нуждата им от допълнителна енергия, затова единствената им грижа е да запазят теглото си.

Пилешките хапки на Болт

Добрата новина за спринтьорите е, че могат да си позволят доста богато меню в нощта преди състезанието за медали. Освен че трябва да се придържат към базовите принципи на балансираната диета, основната препоръка към тях е да ограничат приема на фибри и да избягват храните с високо съдържание на мазнини, за да не изпитват тежест в стомаха.

Препоръчително е атлетите да се придържат към познатите ястия, за да не разстройват храносмилателната си система с продукти, към които не са привикнали. Тестването на местните деликатеси в деня преди състезанието не е най-добрата идея.

И все пак винаги има място за изкушения, дори в диетата на спринтьор от световна класа. Ако Юсеин Болт наистина обожава панираните пилешки хапки, както често разказва, той не е длъжен да се лишава постоянно от любимото си ястие.

Всекидневното хранене с пържени храни ще доведе до наднормени нива на мазнини в диетата, но изразходването на калории по време на пълен тренировъчен процес е толкова високо, че атлетите могат да си позволят малко повече вкусни "изключения" в сравнение с обикновените хора.

Щом Болт може да си го позволи и в същото време да печели златни медали - значи го заслужава.

Макар че за спринтьорите е препоръчително да приемат малко повече протеини за възстановяване, диетата им всъщност не се различава фундаментално от това, което би трябвало да приема всеки човек - изключението, разбира се, са по-високите енергийни нужди.

Дори да не тренирате за Олимпиадата, добре е да приемате балансиран микс от въглехидрати (паста, хляб, зърнени храни, картофи), протеинови храни (месо, риба, сирене, яйца и мляко), и разнообразни плодове и зеленчуци, богати на витамини.

 

Източник: webcafe.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени