Шрифт:

Медалите за Олимпиадата в Токио изцяло от рециклирани материали

Медалите за Олимпиадата в Токио изцяло от рециклирани материали
30-07-2019 16:23

Вече остава по-малко от година до началото на Олимпийските игри в Токио, а миналата седмица организаторите представиха дизайна на медалите, с които ще бъдат наградени най-добрите спортисти.

 

Както традицията повелява, те ще бъдат златни, сребърни и бронзови, но специалното, свързано с тези за предстоящата олимпиада, е че ще бъдат създадени изцяло от рециклирани материали.

Между април 2017 и март 2019 хора от цяла Япония даряваха старите си електронни устройства за инициативата. Според уебсайта на олимпиадата, жълти кутии за събиране са били оставени на улични ъгли из Япония, а компанията NTT DoMoCo също е събирала дарени уреди.

Благодарение на това били събрани 78 985 тона стари устройства като дигитални камери, джобни игри, лаптопи и 6.21 млн. използвани мобилни телефони. След това устройствата били разглобени и претопени.

В процеса експертите успели да извлекат около 30 кг. злато, над 4000 кл. сребро и 2200 кг. бронз. – достатъчно, за да бъдат изработени всички 5000 медала, които ще бъдат спечелени на Игрите.

Това не е първи случай, в който наградите за Олимпиада се създават от рециклирани материали. По време на Игрите в Рио де Жанейро около 30% от сребърните и бронзовите медали бяха направени от рециклирани материали. Проектът на Япония обаче се отличава не само с това, че цялото количество материали е генерирано по този начин, а и с това, че гражданите на страната са активна част от процеса.

По време на кампанията организаторите на събитието търсеха и талантлив създател на дизайна на медалите за олимпиадата и параолимпиадата. Конкурс в страната привлече над 400 кандидати, а за победител беше избран Юничи Каваниши, директор на компания за дизайн. На медалите са изобразени петте кръга, логото на игрите в Япония, Нике – богинята на победата и олимпийския стадион.

 

Източник: knowledge.bg

 

---


Тагове: ОИ 2020
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени