Шрифт:

Достойно представяне на ултрамаратонците ни в Чехия

Достойно представяне на ултрамаратонците ни в Чехия
31-07-2019 09:05

През изминалия уикенд в Кладно, на 25 км северозападно от чешката столица Прага, няколко наши сънародници накараха многобройната публика да произнася името на България с респект.

 

Те участваха в специално органзирания шампионат на 24 часово бягане по затворен маршрут (1 км) със сертифицирано трасе. „24h Self-Transcendence Race” Kladno (24 часово състезание "Себенадминаване"). Българите поставиха няколко национални рекорда и заеха предни места в подреждането. За повече подробности потърсихме един от най-известните ни ултрамаратонци – Христо Цветков (за него вече писахме заради участието му в Спартатлона в Атина през миналата година. Цветков бе изключително любезен и отзивчив да ни представи изчерпателна информация. Ето неговият разказ:

 

„На 27-ми и 28-ми юли в Чехия се провере едно от най-силните 24 часови бягания в Европа - това в Кладно, Чехия. На старта застанаха близо 100 участника, като голяма част от тях бяха чехи, понеже това състезание служи и като национално първенство по 24 часово бягане на Чешката федерация по лека атлетика. В Кладно България беше представена от петима състезатели - Владимир Ставрев, Христо Цветков, Антоний Кунчев, Вихрен Иванов и Красимира Петрова. През цялото състезание те бяха подпомагани от екип всеотдайни и безценно грижовни помощници - Мариана Динчева и Надежда Звездомирова.

 

 

Стартът беше даден в 13:00 българско време. В първите часове силна група от чехи владееше временното класиране, като единствено Владимир Ставрев оставяше българска следа в челната десятка. След първата третина от времето, повечето състезатели в челото масово започнаха да забавят темпото, което позволи на българите с по-равномерен график да се изкачат доста нагоре в класирането. Тежката и топла нощ отказа някои от състезателите в челото. На 20-ия час всички българи бяха в челните петици на генералното класиране – и при мъжете и при жените, завършвайки със следните престижни  класирания:

 

Мъже:

1. Владимир Ставрев - 253,1 км, абсолютен национален рекорд на България

2. Христо Цветков - 246,3 км, четвърто място във вечната ранг листа до 25 години

4. Антоний Кунчев - 215 км

5. Вихрен Иванов - 213 км, национален рекорд във възрастова група 50-55 год (и второ място при ветераните над 40 години!)

 

Жени:

5. Красимира Петрова - 151 км, абсолютен национален рекорд

 

 

Силно впечатление направи бързият старт на „домакинята” Радка Чуранова, шампионка на Чехия на 100 км, която в Кладно направи своя дебют в еднодневните бягания. Тя, въпреки осезаемото си забавяне в края на надпреварата, спечели състезанието при жените, като успя да запише 251.5 км - нов най-добър резултат в света за сезона при жените.

 

Значимо постижение от най-голяма стойност е и отборният резултат на българите - 715 км (взимат се предвид трите най-силни резултата). Тези 715 км биха ги наредили на четвърто място в последните две отборни европейски първенства.

 

Главна цел на отбора ни е участие на европейското първенство в Италия през септември  2020 год., където да се борим за подиум и медал в отборното състезание. С представянето си в Кладно, надяваме се, показахме своите възможности и потенциал за отлично класиране догодина именно на европейския форум."

 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени