Шрифт:

Здрав дух в здраво тяло

Здрав дух в здраво тяло
03-08-2019 15:59

Здравословното хранене е в основата на безпроблемно, леко и пълноценно съществуване. 

Последователният начин на хранене, определените режими, количества и продукти могат да предотвратят редица зловредни вторични ефекти или дори заболявания. 

Какво означава „здравословно хранене”? 

- да се приемат разнообразни храни от всички хранителни групи: плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, мляко, сирене, месо, риба, ядки и т.н.
- да се намали на приеманото количество холестерол, захар, сол, както и на пържени храни.
- да не се приемат големи количества алкохол и да се спрат цигарите.
- да се ханим редовно със закуска, обяд и вечеря. Нередовното хранене или храненето на крак води до преяждане.

Редовната физическа активност е също толкова важна за здравия организъм, колкото храната. 

Ежедневните тренировки, разходки в парка, каране на колело до училище или до работа са чудесен пример за поддържане на добра форма. До 30 мин. дневно натоварване е напълно достатъчно за да се намали кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. 

Спортът предпазва организма от затлъстяване и отпускане, и допринася за добър сън, спокойствие, укрепване на костите, мускулите и ставите. 

За спрелите цигарите е от особена важност какво и как се яде, кога и по колко се спортува. А за тютюнопушачите – рецепта за здравословен живот няма! 

Отказът от тютюнопушене довежда до редица положителни ефекти като подобряване на сърдечната система, кръвната циркулация и функцията на белите дробове и т.н. Една от най-приятните и видими последици е възстановяването на обонянието за мирис и вкус. 

Спазвайки основните, фундаментални принципи за добро здраве не трябва да забравяме и ежедневната профилактика. 

Провеждането на редовни профилактични прегледи е сред най-важните неща за предотвратяване или навременно диагностициране на заболяване (или отклонение от нормалните граници – „референтни стойности”). 

Подобна профилактична дейност или ранна диагностика може да осъществите по препоръки на личен лекар в съответната лаборатория. 

Източник: www.lekari.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени