Шрифт:

Жените забравят болката по-лесно от мъжете

Жените забравят болката по-лесно от мъжете
09-08-2019 15:49

Мъжете и жените явно запомнят болката различно, сочи нови изследване на университета „Макгил” в Монреал, Канада. Когато изпитват болка за втори път, усещането при мъжете е по-силно, но при жените не е така. Тази връзка между болката и паметта може да крие ключа към третиране на хронична болка.

Учените причинявали умерена болка на хора и мишки чрез доближаване на нагрят предмет до кожата, последвана от по-силна болка. При хората тя се причинявала от натоварване на пристегната ръка с лента за измерване на кръвно налягане в продължение на 20 минути, а на мишките била поставяна стомашна инжекция с оцет. На следващия ден участниците в експеримента отново били подлагани на умерена болка и учените изследвали реакциите. Мъжете и мишките реагирали по-отчетливо, докато при жените не се наблюдавала разлика.

Екипът смята, че очакването на по-силна болка стресира мъжете, което на свой ред води до прекомерна реакция на повторна умерена болка.

Ръководителят на проучването д-р Джефри Моджил предполага, че това се дължи на две причини: „Първата е, че жените не помнят болката. Другата е, че жените помнят болката не по-зле от мъжете, но просто не се стресират от нея. Жените усещат болката много по-детайлно от мъжете, но са по-свикнали с нея – обяснява Моджил. – Болките при менструация, в стомаха и главоболието се срещат много по-често при момичетата тийнейджъри, отколкото при мъжете.”

Учените са открили, че при блокиране на спомена за болката при мишки чрез прилагане на инхибиторен пептид, засилената реакция на мъжките изчезва. „Иначе казано, вместо да атакуваме самата болка, бихме могли да заличим спомена за нея“ – казва Моджил.

 

Източник: knowledge.bg

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени