Шрифт:

Диамантен тест за пистата за еврошампионатаПървото състезание на новата писта, на която ще се проведе европейското първенство в Париж догодина, ще бъде през следващата седмица. А и началото ще бъде диамантено.

 

Последният турнир преди финалите на Диамантената лига ще бъде в Париж на 24 август, а това ще бъде и дебют за новозалятата настилка на стадион „Шарлети“. В турнира ще участва и Тихомир Иванов в скока на височина. Реновирането на пистата завърши само преди седмица, а червеният й цвят е заменен със син.

 

Еврошампионатът догодина ще бъде поредна страница в богатата история на стадион „Шарлети“. Стадионът е построен през 1939 г. по инициатива на Себастиен Шарлети, главен директор на образованието в Париж, за да бъде осигурен дом на Парижкия университетски клуб. От тогава стадионът става поле за изява на редица атлети. Мишел Джази подобри световния рекорд на 2000 м през 1962 г. През 1980 г. друг световен рекорд падна на друг френски спортист Филип Хювион, който постигна 5.77 м в овчарския скок.

 

След реконструкция на стадиона кралицата на спортовете остава да почит. През 1994 г. съоръжението приема финала на ИААФ Гран При (равносилен турнир на финал на Диамантена лига). Престижните международни състезания са редовни - Европейска купа през 1999 г., Деканейшън от 2000 до 2005 г., а от 2017 г. приема и Диамантената лига. Пистата му е известна с това, че е една от най-бързите в света.

 

Стадионът е съборен през 1989 г. за да започне новото му изграждане през 1991 г. Три години по-късно съоръжението е отново готово да посрещне атлетите. Но по проекта на архитектите Анри и Бруно Гаудин вече е мултиспортен комплекс, който освен атлетически стадион, редовно домакинства футболни и ръгби мачове. Има и спортна зала, специализирани стаи, тенис корт и игрища за скуош. Централите на Френската федерация по лека атлетика и Френският национален олимпийски комитет са в непосредствена близост до „Шарлети“, което прави стадиона и околностите централна точка на френския спорт.

 

През пролетта на 2019 г. започна смяната на пистата на стадиона, който има капацитет за 19 000 места. Модернизацията на стадиона ще продължи до европейското първенство по лека атлетика през 2020 г., за да стане още по-добро място за провеждане на бъдещи големи международни събития.

 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ДЛ 2019, Париж 2019, ЕП 2020
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени