Шрифт:

Скачачите дадоха своето на турнир Пловдив

Скачачите дадоха своето на турнир Пловдив
25-08-2019 08:20

Четвъртият международен турнир „Пловдив” бе ограничен откъм броя на дисциплините (само хоризонтални скокове), но за сметка на това развълнува зрителите по трибуните и донесе някои хубави резултати.

 

Този път в помощ на Стойко Цонов и Светла Цонова от клуба-организатор Ботев-Пловдив се притекоха фирми за витамини и козметика, които осигуриха материални награди за всички участници.

 

Турнирът започна с троен скок за жени. За жени е силно казано, защото в сектора се явиха шест девойки начело със световната шампионка от Тампере 2018 Александра Начева. Начева започна с един много добър опит (13.78 м), който обаче бе препятстван от много силен насрещен вятър (-3.0 м/сек). Александра сътвори още два успешни опита 13.52 м и 13.73 м, все срещу вятъра. И трябваше да почине поне малко, защото беше записана и на скок дължина.

 

Тройният скок за мъже пък започна само с четирима – двама българи, един румънец и един грък. Момчил Караилиев (с 16 шампионски титли на България) и Мариан Опря (Рум) (с 21 златни медала от шампионатите на родината си) се знаят отдавна. Срещали са се безборй пъти по стадионите в света. И двамата не сдават фронта, въпреки че са на по 37 (!) години. Караилиев изглеждаше доста по-добре в скока от „набора” си. Сливналията започна с фуал, после продължи с 16.79 м (+2.2 м/сек), третия си скок не завърши добре (15.60 м), а в четвъртия записа 16.66 м (+0.5 м/сек). В последните си два скока Момчил търсеше риска, но опитите се оказаха несполучливи. Караилиев има още шанс за норматива за световното първенство в Доха (16.95 м), но дано това се случи на Балканиадата в Правец след седмица. И Георги Цонов преследваше същия норматив, но след два фала, в третия си опит с 16.65 м (+0.7 м/сек) и в петия - 16.60 м (-0.2 м/сек) съвсем малко не му достигна да „завърши” скоковете си и още сега да подплати визата си за Доха. Румънецът Опря започна с един предпазлив скок (16.07 м), но последваха три поредни фала, след което Мариан пропусна петия кръг, а в шестия регистрира само 15.27 м. За шампиона на Гърция за младежи Павлос Бофцис се наложи да се монтират допълнително две тартанови парчета в продължение на пътеката за засилване – разбегът му надхвърляше 45 метра! Бофцис не бе в кондиция тази вечер и остана само с 15.98 (+0.4 м/сек) от четвъртия кръг. Въобще състезанието премина твърде кратко и бързо за четиримата и те нямаха достатъчно време да си почиват между опитите.

 

Малко повече от час след като приключи участието си в тройния скок, олимпийската шампионка за кадетки под 18 год. От Буенос Айрес 2018 Александра Начева отново се яви в сектора. Още във втория си скок Начева си направи личен рекорд от 6.32 м (-0.8 м/сек), а в третия се приземи с 20 см по-далече. Уви, с върха на шпайка си Александра бе оставила минимален белег върху пластилина. Старши-съдийката Лидия Гушева все пак реши да измери скока. И той беше точно 6.53 м... Жалко за пропуснатия шанс. И рекордьорката на турнира Милена Миткова (6.45 м отпреди 4 години) започна обещаващо – 6.24 м (+0.3 м/сек) в първия кръг и 6.30 м (-0.4 м/сек) в третия. И за нея чудесно се получи четвъртият и скок – над 6.40 м. Е, и сега бе вдигнат червен флаг. Все пак опитната Миткова се мобилизира докрай и в шестия кръг се изравни с Начева – 6.32 м (+1.0 м/сек). Така победата остана за Милена от Галакси (заради по-добрия й втори по сила резултат). Компания на Начева и Миткова правеше тазгодишната шампионка на Гърция Ефтимия Колокита (с лично постижение от 6.66 м). Колокита започна предпазливо – 6.13, след което записа четири последователни фала. Във втория от тях гъркинята се вдигна високо във въздуха и се приземи наравно с графата, обозначаваща 6.50 м. Но пристъпването на дъската с пластилина в атлетиката не се счита за успех. В сектора добри отзиви предизвика и русокосата 14-годишна хубавица Надежда Враджева, която с 5.20 м подсказа скрити резерви и светло бъдеще.

 

Последни останаха да се състезават мъжете на скок дължина. В сектора се появиха трима атлети. Двамата Даниеловци – Добрев и Анков търсеха скока и понатрупаха доста фаулове. Анков записа 7.10 м във втория кръг, а веднага след него Добрев отвърна със 7.27 м (+1.2 м/сек). В петия кръг най-после Анков изпълни един хубав опит (беше над 7.55 м поне), но съдията (също Даниел) Петков след кратка инспекция на дъската с пластилина бе принуден да вдигне червения байрак. Все пак с последния си опит Даниел Анков стигна до победата със 7.32 м (-0.1 м/сек), докато Добрев не успя да завърши скока си заради появилата се отново болка от не напълно излекуваната травма.

 

Най-добрите шестима общо от четирите дисциплини бяха премирани с парични награди на обща стойност 3000 лева съобразно стойността на постиженията им по таблицата на нашия сънародник Божидар Спириев.

 

Догодина българската атлетика я чака 32-ата Олимпиада в Токио. Така че след няколко месеца вероятно отново турнир „Пловдив” ще бъде все така необходима и полезна проверка преди най-важния старт.

 

Александър Вангелов

 

---


Тагове: Алесандра Начева, Милена Миткова, Момчил Караилиев, Георги Цонов, Даниел Анков, Даниел Добрев
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени