Шрифт:

Цюрих ще приема финала на Диамантената лига през 2020 и 2021 г.

Цюрих ще приема финала на Диамантената лига през 2020 и 2021 г.
27-08-2019 08:37

Цюрих ще бъде домакин на финала на Диамантената лига през 2020 и 2021 г. Комерсиалната верига ще претърпи промени от следващия сезон, като една от тях е свеждането на финалите от два до един.

 

Турнирът в Цюрих Weltklasse е избран от ИААФ за домакин на решителната битка във веригата. Историята на надпреварата в Цюрих датира от 1928 г., когато Паово Нурми беше звездата на първия международен турнир на стадион „Лецигрунд“. Турнир Weltklasse в Цюрих беше удостоен с плакета на ИААФ за богато наследство (IAAF Heritage Plaque).

 

Диамантената лига беше създадена през 2010 г. с формат от два финала, които от тогава до 2019 г., включително, са в Брюксел и Цюрих. Стадион „Баудуин“ в Брюксел ще претърпи реконструкция в следващите две години и това е една от причините изборът да наклони към Цюрих.

 

Подготвяните промени на Диамантената лига ще бъдат за формат, валиден за следващите пет сезона. След 2021 г. и останалите турнири могат да кандидатстват за финал на веригата.

 

Финалът на Диамантената лига за следващите пет сезона ще бъде с международен телевизионно излъчване от 150 минути – час повече от останалите диамантени турнири, които ще са на живо по света за 90 минути. В момента всички състезания са с пряк ефир от 120 минути.

 

От досегашните 14 турнира ще бъде задраскан един и веригата ще бъде от 12 + 1 финал. Дисциплините обаче ще бъдат намалени драстично. От досегашните 36 (18 за мъже и 18 за жени) стават 24 (12 за мъже и 12 за жени). Програмата на всеки турнир ще включва по 12 дисциплини (6 за мъже и 6 за жени). Финалът ще бъде за всички 24 дисциплини.

 

Остава правилото всеки краен победител в дисциплината си в Диамантената лига да получава директна квота за следващото световно първенство.

 

Дисциплините, които не са включени в Диамантената лига, могат да бъдат включвани в програмата на състезанието по инициатива на организаторите, но извън прякото предаване.

 

Кой град ще отпадне от домакинство на Диамантена лига и кои дисциплини ще са във веригата ще бъде обявено през следващия месец.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ДЛ 2019, ДЛ 2020, Цюрих 2020, ИААФ
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени