Шрифт:

Даниел Дуков: София Екиден Маратон става все по-разпознаваем

Даниел Дуков: София Екиден Маратон става все по-разпознаваем
27-08-2019 10:46

Даниел Дуков е сред най-успешните състезатели по маратон в България. Победител на Софийския маратон през 1993 година, а в кариерата си е завършвал класическата дистанция на всички континенти освен на... Антарктика. Има личен рекорд от 2.18:41 часа, а общо 18 пъти е бягал под 2.30 часа.

След края на бегаческата си кариера Дуков стана директор на Софийкия маратон, а през 2015 година създаде единственото състезание по маратон за щафети – София Екиден Маратон. Надпреварата ще се проведе за пети път на 6 септември като тази година се очакват рекорден брой състезатели.

 

- Точно 10 дни до щафетния маратон на България – София Екиден Маратон, как се движи организацията ?

- За щастие всичко върви по план. Вече се усеща и предстартовата треска при мен. Всяка година има градивност в състезанието, както в организацията така и в участието на отборите. Така че вълнението ми е голямо. Тази година очаквам близо 100 отбора да стартират. За втори пореден път ще проведем и състезание за деца, където също са се записали повече отбори, отколкото преди година.

 

- Какво да очакваме от състезанието през тази година ?

- Надявам се да бъде интересно за всички – и за атлетите и за публиката. Това събитие е за забавление, за приятели, а не толкова за резултати и рекорди. Искаме участниците да усетят емоцията от отборната надпревара – да бягат свободно, с приятели в центъра на София. Разбира се, по традиция, сме поканили да стартират най-добрите атлети в дългите бягания в България. Очаквам и някой от най-силните бегачи на Румъния да дойдат. 

 

 

- С какво надпреварата ще бъде по-различна ?

- Ще бъде специално състезание. Освен, че имаме повече записани отбори, сега ще облежим 140 години дипломатически отношения на България със света, както и 15 години България в НАТО. В тази връзка ще стартират много дипломати от различни държави. Всъщност очакваме участници от над 15 държави. Трасето остава същото – старт и финал пред стадион „Васил Левски“ и състезание из централните улици на София.

 

- Какво трябва да знаят състезателите за София Екиден Маратон преди да стартират ?

- Правилата са различни от индивидиалните състезания. Тук имаме щафетна лента, която се предава от съотборниците. Най-важно е атлетите да се забавляват, да изкарат един чудесен празничен ден. В нашето състезание всички финишират заедно като отбор и така тръпката е много по-голяма и различна. На финала всеки състезател ще получи медал, който е с уникален дизайн.  

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Екиден 2019, Даниел Дуков, Маратон
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени