Шрифт:

Софийският Екиден маратон завърши с рекорд

Софийският Екиден маратон завърши с рекорд
06-09-2019 12:39

С рекордно за състезанието време завърши традиционния щафетен Екиден маратон в София.

 

Отборът на Маратон Пловдив ТИМ заслужи победата с време от 2.11:36 часа. Така Алекс Василев, Александру Корнещи, Никола Начев, Мариус Йонеску, Християн Стоянов и Данчо Петров подобриха рекорда на трасето.

 

Силният отбор на SLS Dream Team съставен от топ-бегачите Сава Тодоров, Йоло Николов, Мартин Балабанов, Митко Ценов, Еркан Низан и Иван Попов не устоя на конкуренцията на пловдивската селекция и завърши на второ място с 2.13:19 часа.

 

Трети се нареди тимът на Ние сме българската армия (Веселин Едрев, Владимир Илиев, Неелчо Василев, Илия Куцаров, Станимир Беломъжев, Веселин Цинзоя) с постижение от 2.23:22 часа.

 

Рекордните 92 отбора стартираха днес в петото издание на щафетния маратон на България – „София Екиден Маратон“. По традиция в него участваха едни от най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта. Състезанието със старт-финал пред Националния стадион „Васил Левски“ е част от инициатива "София - Европейска столица на спорта" и по традиция е в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетният характер на надпреварата. През тази година състезанието отново е под патронажа на посолството на Япония и отбелязва 140 години от първите дипломатически отношения на България със света и 15 години България в НАТО.

 

Сред участниците бяха отбори от посолствата на Германия, Япония, ЮАР и Китай, заедно с два тима от Министерството на външните работи. Сред бегачите имаше и представители на Украйна, Сърбия, Румъния и др.

 

Преди старта участниците бяха приветствани от японския посланик в България Масато Ватанабе, зам.-министъра на външните работи Петко Дойков и директора на маратона Даниел Дуков. Послание към присъстващите отправи и Ана Росева от главната квартира на НАТО, а официалните лица бяха отличени със специални плакети от „Българска асоциация спорт за всички“.

 

„София Екиден маратон” е отборно състезание на класическата дистанция, като всеки тим е съставен от шестима души, които изминавато бщо 42.195 км. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10 км + 5 км + 7.195 км = 42.195 км. Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти. Името „екиден“ идва от японското "предаване на поста", като традиционно от дълги години състезание в страната на изгряващото слънце.

 

Веднага след като стартираха елитните атлети бе дадено началото и на детската щафета. В нея най-бърз бе отборът Академик София 1 в състав Ангел Костов, Илайда Нуроллова, Евгения Стоименова и Емил Йорданов – 10:30 мин., Втори е тим № 116 с 10:35, а трети е Приорити 1 с 10:58 мин.

 

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония. Освен професионални спортисти в състезанието участват и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един тим с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

 

Пълни резултати вижте - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Екиден 2019
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени