Шрифт:

Тъжна вест: Отиде си Божидар Шишков

Тъжна вест: Отиде си Божидар Шишков
07-09-2019 12:29

На 73-годишна възраст след продължитено боледуване в София почина един от най-страстните и отдадени на леката атлетика личности в България Божидар Шишков.

Роден в Самоков на 11 февруари 1946 г., Божидар отрано започва да се увлича от атлетиката, като първоначално се насочва към скока на дължина. По-късно, вече като войник в спортната рота на ЦСКА, Шишков продължава с десетобой, който става и негово „верую” до края на връзката му с Царицата – и като състезател, и по-късно като треньор. НаСпартакиадата през 1974 г. Шишков записва личния си рекорд в десетобоя – 7013 точки.

След приключване на състезателната си кариера Божидар Шишков започва първо като треньор в ЦСКА, после и в Академик. От този период е и съвместната му работа с рекордьорката на седмобой Даниела Ненова (5949 т. през 1981 г.) и с видинчанина Цецко Митракиев (7949 т. на десетобой). По това време Шишков е наставник и на Иван Петров (7350 т.), Петър Цанков (7280) и Янчо Бараков (7230).

В края на 80-те години Шишков е старши треньор на звено „многобой” към националните гарнитури за мъже и жени.

От средата на 90-те години на миналия век при Шишков тренират Юрка Христова (6028 т. на седмобой, участничка на три Универсиади) и Красимир Петлички (7531 т. на десетобоя). После при него преминава и талантливият  левскарГеорги Петров (6950 т.), както и шампионката и рекордьорка на препятствени бягания и многобой за девойки Силвия Пенкова. Успоредно с многобойците Шишков се захваща и с хърделисти (Яна Касова, Николай Койков), спринтьори (Екатерина Тошева, рекордьорът на Македония Наум Митрески), скачачи на височина (Ангел Карарадев 2.23 и Иван Върбанов 2.20), тройната скачачка Искра Петришка.... Въобще трудно и почти невъзможно е да бъдат изброени шампионите и рекордьорите, работили съвместно с Божидар Шишков.

В края на 1991 год. е учереден КЛАСА (Клуб по лека атлетика при спортната академия). От 1994 г. до 2013 г.  негов председател е точно доц. Божидар Шишков. През всичките тези години той не жали сили и енергия и е един от основните „двигатели” в дейността на клуба..... Успоредно с тренировките с лекоатлетите, доц. Шишков дълги години преподава и на студентите-задочници в НСА.

След оттеглянето си от леката атлетика в последните години Божидар Шишков почти не се появяваше на стадиона. Напоследък и здравословното му състояние се влоши. Цели 40 години Божидар свърза живота си със спринтьорката Мария Събева-Шишкова, с която са щастливи родители на Мирослав (шампион на десетобой и спринтьор) и Росица,които ги дариха с прекрасни внуци.... Мария под ръководството на съпруга си достигна до третото място отборно на Купата на Европа в Торино през 1979 г (с национален рекорд на щафетата 4х100 м) и четвъртото място (пак на 4х100 м) на Олимпиадата в Москва през 1980 г. с 42.67 сек.

Екипът на BGathletic.com изказва дълбоки съболезнования на близките на доц. Шишков.

Опелото на тленните останки на Божидар Шишков ще се извърши на 15 септември от 15:00 часа в църквата „Света Тройца” на бул. „Константин Величков”.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени