Шрифт:

Българка поема спорта в Европейската комисия

Българка поема спорта в Европейската комисия
10-09-2019 15:18

Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за спорта в Европа. Това стана ясно, след като новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи структурата и разпределението на ресорите в институцията.

 

За да бъдат избрани, новите комисари трябва да преминат изслушване и одобрение в Европейския парламент. Очаква се процедурата да приключи до края на октомври, а от 1 ноември новата ЕК да встъпи в длъжност за срок до 2024 г.

 

По неофициална информация Габриел трябваше да поеме ресора "Образование и култура", но в крайна сметка съдържанието му е преформулирано на "Иновации и младеж". Реално ресорът на Габриел ще включва образование, наука/изследвания, култура и спорт.

 

В отговорностите на Габриел ще са няколко образователни, научни и културни програми на ЕС. "Еразъм+" е най-голямото перо с 30 млрд. евро индикативен бюджет за 2021-2027 г. Тези пари обаче до голяма степен са предварително разпределени и еврокомисарят няма особени функции да прави политики. Научната програма "Мария Складовска - Кюри" е с бюджет от 6.2 млрд. евро в сегашния програмен период, като тя подкрепя около 65 000 европейски учени с високи постижения. Предложението е средствата да нараснат на 6.8 млрд. евро. Програмата за европейските културни и творчески сектори "Творческа Европа" е с бюджет 1.46 млрд. евро, които се предлага да се повишат на 1.85 млрд. евро. Европейски корпус за солиарност, който подпомага младите хора да се занимават с доброволчество, може да получи 1.26 млрд. евро бюджет, ако бъде утвърдено окончателно сегашното бюджетно предложение.

 

ПОДРОБНОСТИ ПО ТЕМАТА - ТУК

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени