Шрифт:

Кавгата, родила големите в спорта

Кавгата, родила големите в спорта
15-09-2019 10:25

През 1919 г. германецът Адолф Даслер се връща от фронта на Първата световна война в родния си град Херцогенаурах. Тогава трансформира пералното помещение на майка си Паулин в място за шиене на обувки. По-късно към него се присъединява и по-големият му брат Рудолф и заедно основават Gebrüder Dassler Schuhfabrik („Обувна фабрика на братята Даслер“), накратко Geda.

 

Когато екипът им се разраства, те местят производството в сграда извън къщата си. След няколко години усърдна работа, през 1936-а няколко спортисти, включително лекоатлетът Джеси Оуенс, откликват на предложението на Ади да носят разработените от него шпайкове по време на Летните олимпийски игри в Берлин. С тях печелят общо 12 медала, а тези върховни постижения допринасят и за популяризирането и продажбите на обувките, чийто отличителен белег тогава са двете черти. Заедно с успехите на марката обаче, се увеличава и напрежението между двамата братя.

 

През 1948 г. Geda се разпада заради семейна кавга и те тръгват по различни пътища. Тогава Адолф създава Adidas (Adi Dassler), а Рудолф – Ruda (Rudolph Dassler), която по-късно е преименувана на Puma. До днес причината за това разделение не е известна даже и на най-близките им роднини. Една от версиите е, че Адолф и съпругата му се опитват да извадят Руди от бизнеса, като докладват на службите, че е немски шпионин и започва разследване, по време на което той е в затвора. Според друга, докато се укриват от бомбардировките над Германия, Адолф изрича за членовете на Антантата „Тези прасета се завръщат отново“, точно когато се среща с Руди и семейството му, а той, от своя страна, си помисля, че фразата е насочена към тях.

 

Каквато и да е истинската причина, двете нови марки предизвикват разделение между служителите, но и в цялото градче – хората от северната страна на река Аурах носят Puma, а от южната – Adidas. Създават се дори и отделни пекарни, павилиони и заведения. В семейството на единия брат никой не смее дори да спомене името на другия.

 

Централните офиси на двете компании са в Херцогенаурах до днес, а там рядко се забелязва човек, облечен в комбинация от двете марки – той ясно заема дадена страна. Дори когато умират, братята Даслер са погребани възможно най-далеч един от друг в градските гробища. Чак 60 години по-късно Adidas и Puma организират футболен мач помежду си, с което показват публично, че загърбват кавгата.

 

Източник: manager.bg

 

---


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени