Шрифт:

Диамантени рокади

Диамантени рокади
Ноа Лайлс спечели диамантите на 100 м и 200 м през 2019 г., но догодина няма да иа този шанс.; Снимки: Getty Images
16-09-2019 11:30 | Яна Касова

След десет сезона за комерсиалната лекоатлетическа верига от турнири Диамантена лига ще настъпи драстична промяна.

 

От Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) вече подготвят нов регламент за атрактивния тур на Царицата на спортовете, който ще е валиден за пет лета. От следващата година състезанията и дисциплините ще бъдат намалени, а така телевизионното време за пряко излъчване, както и солидното перо за наградни фондове.

 

Началото

 

Диамантената лига стартира през 2010 г. с 14 турнира из Европа, Азия, Северна Америка, а впоследствие се включи и Африка. И до това лято атлетите се състезаваха в 32 дисциплини – по 16 за мъже и 16 за жени, разпределени по равно в програмата на състезанията. Финалите на края на сезона в Цюрих и Брюксел пък коронясваха крайните победители в тези 32 дисциплини. А ИААФ осигуряваше солиден награден фонд – по $30 000 за дисциплина в квалификационен турнир или общо $420 000 за турнир, а за финалите, където финансовите стимули драстично набъбват – общо $1.6 млн. Крайните победители до сега във всяка дисциплина бяха премирани с по $50 000, а до осмо място премиите съответно намаляваха на $20 000, $10 000, $6 000, $5 000, $4 000, $3 000 и $2 000.

 

А за организаторът на състезание винаги стои и перо за т.нар. стартови пари, които трябва да предложи на звездите в леката атлетика, за да участват в състезанието му. Техният старт пък осигурява интереса на публиката.

 

Е, тези сметки сега сериозно ще намелеят, защото от 2020 г. дисциплините в Диамантената лига ще бъдат 24 (12 за мъже и 12 за жени). Турнирите също намаляват с един и ще бъдат 12 квалификационни и един финален, който ще беде за всички 24 дисциплини. От ИААФ все още не са обявили кои атлети няма да измат поле за изява. Но най-вероятно ще отпаднат най-дългите бегови дистанции, които не са атрактивни и за телевизонното излъчване и дисцилпините ще се редуват през сезон, т. е. 100 м ще има за мъже в първия сезон, както и 200 м за жени, а през втория – тези стартове ще се обърнат.

 

Регламентът на Диамантената лига осигурява и „уайлд карт“ за директно участие на крайния победител в дисциплина, което означава, че започвайки от 2020 до световното първенство през 2021 г. няма да има ощетени атлети. Втората по ранг състезателна верига от турнири на ИААФ – World Challenge дава „уайлд карт“ за хвърлянето на чук, който не е диамантен, а дисциплините на шосе получават възможност за участие от ранговите състезнаия на ИААФ в тези дисциплини. В тези вериги ще влязат и дисциплините, които трайно отпаднат от Диамантена лига, за да има равноправеност между атлетите на ниво световно първенство. 

 

Телевизионни правила

 

А леката атлетика е един от спортовете, който въведе най-много промени заради телевизонното излъчване, чиято продажба осигурява голям процент от печалбата на ИААФ. И поредната промяна на Диамантената лига е подчинена на атрактивността от малкия екран.

 

Финалът на Диамантената лига за следващите пет сезона ще бъде с международен телевизионно излъчване от 150 минути – час повече от останалите диамантени турнири, които ще са на живо по света за 90 минути. До сега всички състезания бяха с пряк ефир от 120 минути. Дисциплините, които не са включени в Диамантената лига, могат да бъдат включвани в програмата на състезанието по инициатива на организаторите, но извън прякото предаване

 

Цюрих е големецът

 

Цюрих ще бъде домакин на финала на Диамантената лига през 2020 и 2021 г. Турнирът Weltklasse е избран от ИААФ за домакин на решителната битка във веригата. Историята на надпреварата в Цюрих датира от 1928 г., когато Паово Нурми беше звездата на първия международен турнир на стадион „Лецигрунд“. Weltklasse беше удостоен с плакета на ИААФ за богато наследство (IAAF Heritage Plaque).

 

Стадион „Баудуин“ в Брюксел ще претърпи реконструкция в следващите две години и това е една от причините изборът да наклони към Цюрих.

 

След 2021 г. и останалите турнири могат да кандидатстват за финал на веригата.

 

Източник: списание "Икономиcт"

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ДЛ 2020
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени