Шрифт:

Екиден събира бегачи от векове

Екиден събира бегачи от векове
12-09-2019 12:56

Вече пета година у нас се провежда едно от най-любопитните атлетически състезания – Eкиден или щафетни бягания на дълги разстояния.

 

В Деня на Съединението на България по централните улици на Софиия бягат любители и професионалисти във все по-бързо набиращото популярност състезание на щафетен маратон. И тази година надпреварата завърши с рекорд, след като шампионите от Маратон Пловдив ТИМ заслужиха победата с време от 2.11:36 часа. Така Алекс Василев, Александру Корнещи, Никола Начев, Мариус Йонеску, Християн Стоянов и Данчо Петров подобриха рекорда на трасето. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10 км + 5 км + 7.195 км = 42.195 км.

 

На софийската надпревара медиен партньор е BGathletic.com, а тази година в състезанието се включиха и представители на спонсорите на щафетния маратон Евроинс/Еврохолд, като Ивайло Петков, Веско Цочев, Асен Асенов, Атанас Василев, Николай Киневски и Асен Христов завърши на призовото осмо място при мъжете с общо време от 2.53:30 часа.

 

Екидентъ възниква като състезание през XVII век в Япония благодарение на комуникационната и транспортна система между шогуната Едо (днешно Токио) и кайзер-резиденцията Киото. Първото официално Екиден състезание е организирано от вестника Йомиури Шимбун през 1917 г. с цел да отбележи 50 годишнината от преместването на столицата в Токио. Състезанието е дълго 508 километра, свързвайки Киото и Токио, и продължава три дни. Вместо със щафетна палка, предаването в екидена се осъществява чрез приемането на лента („тасуки“). Екиден е комбинация от думите „пункт“ и „предаване“. Името е измислено от поета Токи Земаро (1885 – 1980), който по това време е бил началник на отдел социални въпроси при Йомиури Шимбун.

 

Дължината на покриваните от отделните участници километри варира от 2 до 10 километра. В Япония съществуват различни видове екиден състезания, като там е и най-дългото щафетно състезание в света – Round-Kyūshū Ekiden – обиколка на остров Кюшу за 10 дни, като състезателите трябва да пробягат 1064 километра през 72 пункта. Японските състезатели често се опитват да поставят различни рекорди в тези бягания (например времеви рекорди, брой преминати училища и други), силно подкрепят своите отбори, а самото състезание се смята, че е огледален образ на традиционните японски ценности като японската култура и дух, индивидуалността вплетена в групата и принадлежността към даден университет или училище.

 

Един от най-популярните японски екидени – Хаконе, привлича публика от повече от милион души по улиците и се предава на живо по телевизиите в продължение на 2 дни.

 

Най-популярното екиден бягане е на маратонската дистанция от 42.195 километра. Тази дисциплина е включена и в списъците със световни рекорди на ИААФ. Световни първенства по Екиден се провеждат в периода от 1992 до 1998 година.

 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Вижте стартови списъци за НШ за мъже и жени

07.08.2020

Атлетиката загуби и Иванка Ванчева

06.08.2020

Почина Дончо Димитров

06.08.2020

Полезно ли е да спортуваме въобще при замърсен въздух?

06.08.2020

Георги Гергов и Милица Мирчева с втора победа в Рън България

05.08.2020

Тихомир Иванов ще стартира на националното първенство

04.08.2020

Разрешихa публика на спортни мероприятия

04.08.2020

Вижте заявените участници за НШ за мъже и жени

04.08.2020Последни новини Най-четени