Шрифт:

Правилното дишане

Правилното дишане
21-09-2019 11:17

Едно от изключително важните неща, което трябва да знаем докато спортуваме, е как да дишаме правилно по време на тренировка. Това е така, защото благодарение на дишането тялото и работещите мускули се снабдяват с кислород, а той е жизненонеобходим за производството на енергия. Ако не дишаме правилно или не снабдяваме тялото си с достатъчно кислород, това не само ще повлияе негативно на спортните ни постижения, но може да има и отрицателен ефект върху нашето здраве.

 

Дишане по време на кардио тренировка

Често в статиите за фитнес може се срещнат различни съвети относно правилното дишане при кардио заниманията. Едни съветват да се вдишва на всеки три крачки, други да се диша леко и без контрол, трети дълбоко и равномерно. Всъщност няма универсално правило за това как да се диша най-правилно при кардио занимания, но е добре да се прави максимално естествено, равномерно и по възможност дълбоко. Не може да се каже, че броенето на крачките ще ви помогне да дишате по-равномерно - по-скоро се опитайте да усетите ритъма на бягането и синхронизирайте дишането си с него.

 

Дълбочината на дишането може да бъде различна в зависимост от типа бягане и натоварването. Спринтьорите често не дишат дълбоко при бягането на къси разстояния, но ако се касае за повече от километър, пълното и дълбоко вдишване и издишване са задължителни. Професионалните спортисти, независимо от разстоянието, винаги преди старта вдишват и издишват дълбоко няколко пъти, за да премахнат въглеродния диоксид от белият си дроб.

 

Ако по време на кардио тренировката усещате, че започвате да се задъхвате и не може да поддържате дълбоко и равномерно дишане, по-добре намалете темпото до ниво, в което това ще е възможно. Акцентът в дишането трябва да е върху пълното издишване, което да бъде последвано от дълбоко вдишване. Повърхностното и учестено дишане е знак за значително повишаване на пулса ви и достигане на прага на аеробните ви възможности. За да определите дали сте преминали аеробния праг е необходимо да измерите пулса си. Ако той е близо до максималният (изчислява се като от 220 извадим годините си), това не е добър знак за вашите аеробни възможности.

 

Реално няма съвет и трик свързан с дишането по време на кардио тренировка, който да може да повиши вашата аеробна издръжливост. Затова по време на кардио тренировка дишайте както е ви е най-удобно, а повишаването на аеробните възможности и икономичността при дишане ще дойдат сами с тренировките.

 

Дишане при силови тренировки

За разлика от кардио тренировките, където дишането не е задължително да се контролира стриктно, при силовите тренировки е необходимо да се спазва определена техника. Главното правило при нея е да съкращаваме мускулите си докато издишваме, а вдишването да се извършва при отпускането им. Това е така, защото от при вдишване се увеличава артериалното налягане, което съчетано със силовото натоварване може да създаде риск за здравето, особено при хората с високо кръвно налягане, очни заболявания и др. От друга страна вдишването е активен акт и е много по-трудно да се концентрираме върху мускулното съкращение при него.

 

При начинаещите във фитнеса се препоръчва докато свикнат с ритъма на дишане да издишват шумно с <ф-у-у-у>. Така се избягва задържането на дъха и неправилното дишане. Все пак не забравяйте, че твърде шумните звуци и рев, понякога са по-скоро комични, отколкото мъжествени.

 

Спазването на правилото за дишането при силови тренировки понякога може да се заобиколи, особено при по-опитните спортисти или специфични упражнения, но ако се касае за начинаещи е по-добре да се изпълнява стриктно.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени