Шрифт:

Световното на иновациите започва днес

Световното на иновациите започва днес
27-09-2019 10:02 | Яна Касова

Първото световно първенство по лека атлетика в Близкия изток започва днес. В 16:30 часа на стадион „Халифа“ в Доха (Кат) е първата дисциплина от 17-ия шампионат на планетата на Царицата. Това е третото по големина събитие в спортния свят след Олимпийските игри и футболния Мондиал, а за цялата 2019 г. е най-голямото.

 

Катарската столица посреща атлетите с високи температури и висока влажност, но пък организаторите обещават, че иновативните технологии ще осигурят на спортистите идеални условия за състезания – стадионът е климатизиран. На покрива на съоръжението, на стените и на земята са положени климатични клетки, които изстудяват въздуха до 21 градуса, въпреки че извън стадиона температурата е около 40. Атлетите ще могат да загряват в климатизирана закрита зала и реално условията им за състезание ще бъдат перфектни.

 

Но новостите не спират до тук. Все пак, дисциплините на шосе няма как да бъдат с олекотени условия от климатик. И те ще се провеждат нощем. Първите медалисти ще се определят още тази нощ, след като в 23:59 часа днес стартира дамския маратон.

 

 

За първи път на световно първенство по лека атлетика ще има смесено състезание за мъже и жени. След като няколко пъти дисциплината се проведе на планетарния шампионат за щафети, смесената 4х400 м ще бъде и на класическото първенство. А още догодина влиза и в олимпийската програма за Токио 2020.

 

От Seiko пък вече са поставили камери на самите стартови блокчета, които ще показват лицата на атлетите точно преди изстрела. Новости в измервателните системи за хвърлянията и скоковете също са заложени.

 

Предстоят десет вълнуващи дни за всички спортни фенове. Българският тим е от седем атлети, а още днес двама от тях започват пътя си на стадион „Халифа“. Кои са те и в колко часа стартират вижте - ТУК

 

BGathletic.com  е в Доха, за да ви направи съпричастни с  всичко най-интересно от световното първенство.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени