Шрифт:

Икономист: Право под обсада

Икономист: Право под обсада
27-09-2019 14:33

Месец преди избора на нов главен прокурор съдебната система е изправена пред безпрецедентен избор. Предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман и последвалата буря от негативни реакции от главния прокурор, политици и граждани срещу решението на Софийския апелативен съд, както и публичните призиви за разправа със съдиите, поставиха магистратите пред нова дилема – дали в своите решения да се водят от спазването на закона и да бъдат независими, или да се съобразяват с политическата конюнктура и обществените нагласи.

 

Ако съдиите изберат закона, рискуват да бъдат подложени на силен политически натиск, на обиди и призиви за линч, без да има кой да ги защити. Включително и магистратите във Висшия съдебен съвет, които вместо да защитят съдебния състав, освободил Полфрийман, приеха декларация, че „споделят усещането за нарушен баланс между правото и справедливостта”. Ако пък изберат да се съобразяват с обществените нагласи, съдиите няма да са независими.

 

За фактите по това дело и манипулирането им четете в новия, бр. 38 на сп. „Икономист“. В списанието, което е в продажба от 27 септември, петък, ще намерите още:


 

КИБЕРМОНОПОЛИСТ
Държавата дава със закон правото на „Информационно обслужване“ да поддържа ИТ инфраструктурата, но това крие сериозни рискове

 

4 МЛРД. ЛВ. ЗА ПАЗАРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ 

Парите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за следващия програмен период 2021 – 2027 г. ще са със 70% повече от сегашния, казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика в интрервю пред „Икономист“


ГЕРМАНСКИ ПРОБИВ ЗА СПА ИНДУСТРИЯТА
България е включена в държавите, рехабилитацията в които частично се заплаща от здравните каси в Германия. Опитите това да важи и за българските работещи все още продължават


ФАЛИТ, КОЙТО ЩЕ ОТЕКВА ДЪЛГО
Щетите от банкрута на „Томас Кук“ за българския туризъм може да достигнат 100 млн. лв. и ще се усещат и следващия сезон


ДВЕ ПОСОКИ, ЕДНА ЦЕЛ
Германия вдига данъците върху горивата и автомобилите, Тръмп воюва със стандартите на Калифорния за по-икономични коли

СТРИЙМИНГ НАДПРЕВАРА
„Дисни“ и „Епъл“ влизат в конкуренция с „Нетфликс“ и „Амазон“ за свободното ви време, но услугата едва ли ще поевтинее


ПРИЛОЖЕНИЕ „ЕНЕРГЕТИКА“ – НАДОЛУ ПО ТЕЧЕНИЕТО

През последната година нито един от проблемите в българската енергетика не намери решение, а някои се задълбочиха. И още – кои са най-добре представящите се компании в сектора, какво продължава да спъва развитието на свободния пазар на ток, бъдещето пред тецовете. В приложението може да прочетете и интервю с експлотационния директор на AES България Тодор Бележков.

 

И още в броя: анализи и коментари, личен капитал, наука и технологии, култура, спорт и пътешествие. Може да намерите новия брой на „Икономист“ в пунктовете на Inmedio и Lafka, в мрежата на „Фантастико“, „Билла“ и „Кауфланд“, във веригите бензиностанции.

 

Част от темите ще откриете и на сайта www.iconomist.bg, заедно с най-важните информации от деня. Приятно четене! 

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени