Шрифт:

Между успеха и провала

Между успеха и провала
28-09-2019 13:34 | Яна Касова

Ако трябва да преведем дословно географската територия Middle East от английски то Близкия Изток си е Среден Изток. Та така и Катар се лута по средата между добра организация и провал на световното първенство по лека атлетика в Доха. Състезанието, на което участват рекорден брой от 1972 атлети, е организирано със замах. Пари не са пестени за нищо, но човешките кадри личи, че нямат спортно отношение.  

 

Транспортът на спортисти и журналисти към стадиона и към хотелите е разписано мащабно – денонощни автобусни линии, които достигат дори до 15 минутна разлика – но само по разписание. Бързо разбираш, че то никак не се спазва. И хората в Доха сякаш обичат да ги питаш за всичко. Липсват всякакви табели и упътващи оказания за улеснение на хилядите участници в първенството.

 

Среден вариант организаторите приложиха и в осигуряване на публика. В един свят, в който спортът никак не е водещ фактор, трудно се пълни и стадион. Националният стадион „Халифа“ в Доха, който е домакин на световното първенство, е с капацитет от 48 000 места. С помощта на големи рекламни винили, които заемат голяма част от седалките, местата, които се продават са 21 000. В първия ден на шампионата те бяха запълнени на около 80%. Но пък шумни агитки от африкански държави огласяваха съоръжението с прекрасна акустика като за преизпълнен капацитет стадион.

 

Ултрамодерният стадион „Халифа“ осигурява 21-градсова среда с климатизационна система – добри условия за състезатели и публика.  

 

Състезанията на шосе обаче ще бъдат с публика и зрители като на състезания у нас – шампионите ще вдигат победоносно ръце само пред треньори и журналисти. Първата дисциплина на крайбрежния булевард „Корниш“ се проведе тази нощ. Кенийката  Рут Чепнгетич триумфира в дамския маратон в 2:32 часа пред празни ВИП-трибуни, пред съдии, треньори и журналисти. Старт-финалната зона не е в близост до местата с достъп до публиката, а ВИП-персоните напуснаха централните трибуни малко след старта на състезанието в полунощ. Час по-рано на същото място беше официалната церемония по откриване на световното първенство. На булевард „Корниш“ остават да се проведе мъжкия маратон, както и четирите състезания по спортно ходене – на 20 км и 50 км за мъже и жени.

 

 

Но пък цялото трасе на „Корниш“ е осветено от огромен брой прожектори, монтирани специално за първенството. Десетки монитори в старт-финалната зона осигуряват картина от всяка точка на състезанието. Булевардът е ефектно украсен със стилизирани макети на сгради, а светлините на близките небостъргачи допринасят още за ефектния фон на надпреварите.

 

Още сме в началото на най-топлото световно първенство. И ще дадем шанс на домакините да надскочат средата в скалата на успешно проведено първенство. Защото организаторите са тръгнали с големи амбиции.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени