Шрифт:

Маратонците гълтат термометри в Доха

Маратонците гълтат термометри в Доха
Снимка: Getty Images
28-09-2019 17:44 | Яна Касова

Състезателите в маратона и спортното ходене на световното първенство в Доха имат възможност да глътнат хапче-термометър, чрез който да се прави мониторинг на физическото им състояние по време на състезанията.

 

Предложението е от медицинския екип в Доха, като термометър ще помогне да се установи има ли опасно изменения в жизнените процеси на атлетите при участието им на екстремно висока температура и влажност на въздуха в катарската столица.

 

Лично президентът на ИААФ Себастиан Коу увери, че маратонът и спортното ходене ще бъдат стриктно наблюдавани от медицинския екип, а информацията ще помогне на подготовката на Олимпийските игри в Токио, където се очаква температурите да са сходни.

 

„Даваме възможност за атлетите да погълнат таблетка, която всъщност представлява термометър. Това ще ни позволи да наблюдаваме как спортистите се справят с жегата и влажността“, коментира Коу.

 

Вече мина една от най-дългите дистанции в Доха – тази нощ шампионка в дамския маратон стана Рут Чепнгетич (Кен) с 2.32:43 часа. От общо 70 стартирали общо 30 атлетки не завършиха. Те се състезаваха при 32.7 градуса и 73.3% влажност на въздуха.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 

 

Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 
Тагове: СП 2019, Маратон, Спортно ходене, Себастиан Коу
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени