Шрифт:

Близо 5000 участници ще се включат в маратона на София

Близо 5000 участници ще се включат в маратона на София
01-10-2019 16:42

Близо 5000 участници ще се включат в тазгодишното 36-о издание на Софийския маратон, което ще се проведе на 13 октомври, неделя. Досега заявки са направили 850 чужденци от 50 държави, след които по шестима елитни бегачи от Кения и Етиопия и трима мароканци. Регистрацията е отворена до 5 октомври, съобщиха организаторите.

За пръв път тази година надпреварите по класическите 42,195 км, както и на 21 и 10 км ще се проведат по нов маршрут. Той е сертифициран до 2023 г. от международната федерация и има "бронзов етикет" в ранглистата на най-прочутите световни маратони. За тази дата (13 октомври) "златен етикет" има маратона в Чикаго, а "сребърен" - този в Букурещ.

Стартът на Софийския ще бъде даден в 9:30 ч. на площад "Александър Батенберг" пред Националната художествена галерия, където ще е и финалът. Оттам трасето се вие между Президентството и Министерски съвет до Лъвов мост, обратно до ул. "Алабин", през ул. "Гурко" и "Раковска" до Военния дом, после по Царя до Софийски университет, оттам по бул. "Левски" и бул. "Дондуков" през моста "Чавдар" и по бул. "Владимир Вазов" стига до пилоните за изхода на София. Бегачите се връщат по обратния път покрай "Александър Невски" до площад "Батенберг". Така състезателите в полумаратона, които ще са най-многобройни, ще направят само една обиколка, а тези в класическата дистанция – две. Затварянето на улиците ще става поетапно от 7 до 14 часа.

"Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм", коментира доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община.

"И тази година маратонът ще има благотворителна кауза – събиране на средства за изграждане на Кариерен център за хора със специални потребности. Досега по различни активности на „София – Европейска столица на спорта" са събрани 50 хиляди, но са необходими още 100 хиляди лева", обяви Анатоли Илиев – организационен секретар на инициативата.

"От ИААФ изпращат специална група, която ще вземе 6 допингпроби, съобразното повишеното ниво на маратона. Ще имаме медицински и подкрепителни пунктове на всеки 5-и км“, информира директорът на състезанието Даниел Дуков.

Наградният фонд на маратона е 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот за най-добрите от веригата в Стара Загора, Варна и София. Победителите на 13 октомври при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., бронзовите медалисти по 3000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и в различните възрастови групи. Освен в тези дистанции, ще може да се участва и в масовия старт на 3 км, където няма предварително записване.

На сцената на финала пък зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев и Прея.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Маратон
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени