Шрифт:

Тайната на Ивет

Тайната на Ивет
Снимка: Getty Images
01-10-2019 23:32 | Яна Касова

Знаете ли кое прави Ивет Лалова уникална? Тя е на възраст, в която атлетите мислят за отказване, или отдавна са окачили шпайковете. Особено, когато говорим за физиологията на белия човек. На 35 г. обаче Ивет не само прави своето седмо световно първенство, а то е сред най-успешните за нея.

 

На 2 октомври Лалова ще бяга в своя трети финал на шампионат на планетата. А първото й Топ 8 е, когато тя е на 27 г. (седма на 100 м в Дегу 2011). Вторият й финал е, когато тя е на 31 г. (седма на 200 м в Пекин 2015). И сега – когато е на 35 г., а нейните съпернички ще са между 22 и 27 г. Личният рекорд на 200 м на българката е от 2015 г. – 22.32 г., а този сезон бяга 22.45 сек. 

 

Къде е тайната на това да си по-успешен, когато отдавна си минал 30?

„Тя е една единствена – винаги да искаш да бъдеш една по-добра версия на себе си, лесно признава Лалова. - Аз го правя вече от няколко години – и като човек, и като атлет, и като жена, и като личност. И това ме мотивира много да вървя още повече напред.“

 

Защо продължаваме да се осланяме на раменете на Ивет, когато наближи голямото първенство? Защото нейният професионализъм ни дава основание. Тя тотално промени начина си на живот точно тогава, когато всички предричаха, че талантът й се е изчерпал. И не говорим за тренировъчен режим, а за начин на мислене, на поведение, на хранене, на начин на живот. И доказа, че освен, че може да повлича резултатите надолу, може да увлича тълпи от деца да избират пистата заради нея.

 

Спортистите не крият възрастта си. При тях тя е опит, тежест и уважение.  А при и Ивет и респект, защото тя не просто е на пистата, а е по-бърза от всякога.

 

Ивет ще окачи шпайковете. Но тогава ще липсва на българския спорт, така както Юсейн Болт липсва на световния. Но дотогава има време. Сега да отвърнем на нейните сълзи и да признаем пред нея – да, Ивет, вълнуваме се с твоите бягания.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019, Ивет Лалова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени