Шрифт:

Ивет Лалова – 15 години на върха

Ивет Лалова – 15 години на върха
02-10-2019 15:27 | Яна Касова

Доха, „Халифа стейдиъм“

Николай Кръстев, главен редактор на сп. „Спринт“

 

15 години по-късно Ивет Лалова пак е на голям финал в леката атлетика. На финал в спринта!

 

На олимпиадата в Атина 2004 тя беше на 20 и смая света не само с двата си финала на 100 и на 200 метра, но и с това марково 10.77 секунди на стотачката, постигнато в Пловдив преди игрите. Отреждащо й заедно с рускинята Ирина Привалова титлата на най-бърза бяла жена на планетата.

 

Преди ужасната контузия и последвалата операция Лалова стана европейска шампионата на 200 метра в зала в Мадрид 2005. Върна се две години по-късно геройски на пистата, но за истинско триумфално завръщане й трябваха още няколко сезона.Когато изненадващо за мнозина влезе във финала на 100 метра на световното Дегу 2011, над 200 нейни колеги в ресторанта на шампионата я посрещнаха със ставане на крака и бурни овации. Тя отново беше в елита. Същият сезон спечели и първата си Диамантена лига.


Година по-късно стана № 1 в Европа на стоте метра в Хелзинки. 2013-а пак взе Диамантена лига, преди това добави и бронз на 60 метра от континенталния шампионат в зала Гьотеборг.И когато мнозина мислеха че ще приключва с активния спорт, защото беше на 30, Ивет хвърли бомбата – смени основната си дисциплина и на световното Пекин 2015 бяга във финала на 200 метра. Направи същото и на олимпийските игри Рио 2016.Миналото лято за трети път триумфира в Диамантената лига – също на 200 метра.


И сега в Доха, вече на 35, отново е на финал на световно. Пак на 200 метра. И пак е единствената бяха жена, която в световния праймтайм довечера ще застане на старта в компанията на млади и нахъсани „черни пантери“.

 

Пътят на Ивет в спорта е уникален. Ставаме свидетели на поредното й страхотно постижение в жестоката мелница, наречена световен спринт, където 15 години отстоява мястото си в елита. Без значение точно на кое място ще пресече финалната линия довечера. Защото продължава да доказва изтърканата, но съвсем вярна фраза, че в спорта няма възраст за тези, които наистина са родени шампиони.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019, Ивет Лалова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени