Шрифт:

Предупредиха атлетите на Салазар да не контактуват с него

Предупредиха атлетите на Салазар да не контактуват с него
Снимка: Getty Images
02-10-2019 17:32 | Яна Касова

Атлетите, които се подготвяха до сега с американския треньор Алберто Салазар, са предупредени официално от ИААФ да прекратят всякакви контакти със специалиста. Салазар беше наказан със спиране на правата за упражняване на треньорската професия и акредитацията му за световното първенство в Доха беше отнета.

 

Една от неговите състезателки – Сифан Хасан (Хол), вече спечели титлата на 10 000 м в катарската столица. Холандката с етиопски корени побърза да се раздалечи от проблема със Салазар. Той беше наказан заради допинг разследване от 2015 г. за допинг система с неговите атлети в Орегон.  

 

“Аз съм в шок, след като днес получих новини, особено, когато се подготвям за следващото си бягане на световното първенство в Доха, зави, чрез официално изявление Хасан. – Искам да отбележа, че разследването е за период преди моето включване в Проекта Орегон и няма отношение към мен. Бях осведомена за вървящото разследване, когато се присъединих към тима и винаги съм имала чиста съвест, знаейки че съм под наблюдението на Световната и американка антидопингова асоциация. Ще насоча цялата си енергия към моето следващо бягане и подготовката ми за 1500 м – дисциплината, в която се трудих усърдно и съм нетърпелива да бяга, с надежда да спечеля втората си световна титла.“

 

От федерацията на Холандия също излязоха със становище в подкрепа на състезателката си. “Цялото  медицинско възстановяване на Сифан беше, е и ще бъде съгласувано с нашия медицински екип от деня, в който тя се присъедини към проекта Орегон. Базирайки се на таланта на Сифан, сериозната работа, профила й на представяне и строгите механизми на контрол на УАДА ние имаме пълно доверие в представянето на Сифан и почтеността й като атлет. Към днешна дата, 1 октомври, подготовката на Сифан Хасан по време на това световно първенство се поема от нашия главния треньор Чарлс ван Комени“, обявиха от холандската федерация.

 

Хасан вече спечели серията си на 1500 м в Доха с време от 4:03.88 мин.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 

 

Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 
Тагове: СП 2019, Сифан Хасан, Алберто Салазар, 1500 м, 10 000 м
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени