Шрифт:

Странни решения в Доха – раздават допълнителни медали

Странни решения в Доха – раздават допълнителни медали
Снимки: Getty Images
03-10-2019 22:15 | Яна Касова

Двама атлети в различни дисциплини получиха допълнителни бронзови медали по време на световното първенство в Доха (Кат).

 

Вече има две трети места на хвърляне на чук за мъже и на 110 м с пр., като резултатите са различни. Паскал Мартино-Лагарт (Фр) и Орландо Ортега (Исп) са бронзови медалисти на 100 м с пр., въпреки че французинът завърши за 13.18 сек във финала, а испанецът, роден в Куба, - за 13.30 сек. Бенце Халаш (Унг) и Войчеч Новицки (Пол) са трети на чук с 78.18 м и 77.69 м.

 

Всичко тръгна от подадена контестация след финала на чук от полския тим, според който Халаш е настъпил ринга, т.е. е направил фаул, в първия си опит – 78.18 м, а реферите са зачели опита и европейският шампион Новицки е бил в позиция да догонва резултат. Халаш не записа по-добър резултат в следващите си излизания в сектора. След разглеждане на видео повторение на опита стана ясно, че претенциите на полския тим са основателни. Жури д‘Апел взе решение да присъди бронзов медал и на Новицки. В тази дисциплина историческа четвърта титла спечели Павел Файдек (Пол) – 80.50 м, а втори стана Куентин Биго (Фр) – 78.19 м.

 

От така развилата се ситуация с двойка на бронзова позиция се възползва и испанският тим. Във финала на 110 м с пр. олимпийският и защитаващ титлата си в Доха Омар Маклауд (Ям) закачи осмо препятствие и наруши ритъма си. Той залитна и бутна Орландо Ортега (Исп), който в този момент се движеше на трета позиция. Маклауд завърши последен след сериозно бутане и на деветия хърдел, а Ортега четвърти с 13.30 сек след Грант Холоуей (САЩ) – 13.10 сек, Сергей Шубенков – 13.15 сек, и Паскал мартино-Лагарт (Фр) – 13.18 сек.    

 

Испанците поискаха да се даде възможност на Ортега да бяга отново сам или да се повтори целия финал, или да се даде бронзов медал на испанеца. Първоначално Жури д‘Апел се съгласи, че сблъсъкът е попречил на Ортега, но това не е единичен случай в препятствения спринт и отказа контестацията. Испанският тим подаде втора контестация, след която беше взето решение да се даде бронз и на Ортега.  

 

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019, Чук, 110 м с пр.
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени