Шрифт:

Катар харчи с размах, за да привлече света

Катар харчи с размах, за да привлече света
Шейховете на Катар са близо до спорта, отварящ вратите към света.; Снимки: Getty Images
04-10-2019 17:02 | Яна Касова

Бюджетът за организация на световно първенство по лека атлетика е между 26 и 28 милиона долара. Но не и когато то се организира в Катар. 17-ият шампионат на Царицата се провежда в Доха, но официален разчет на огромните разходи по него не излизат като официална статистика. А тези близо 30 милиона долара за Катар вероятно са поне двойно повече. Но какво значение имат парите, когато шейх е президентът на организационния комитет.

 

Разходите са за организацията на световното първенство не се пестят и защото то е една от най-големите проверки на Катар преди футболния Мондиал. Емирството все повече търси възможности да се отворя към света. А спортните събития са голяма възможност за това. Лично шейх Йоан бин Хамад ал Тани, който е брат на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и шеф на местния олимпийски комитет, е президент на органиазционния-комитет. Двамата братя, от различни майки, официално откриха и шампионата на планетата по лека атлетика преди седмица.

 

Екстра разходите

 

Едно огромно перо от огромните разходи за шампионата е за битката с високите температури и влажността в катарската столица. Стадион „Халифа“ е климатизран и ако оставим настрана разхода за модернизирането на съоръжението заради футболния Мондиал през 2022 г., не можем да подминем електроенергията, която ежедневно се плаща за осигуряване на температура около 25 градуса на 48-хилядния стадион.

 

Климатичната систена на стадион "Халифа".

 

И ако състезанията на „Халифа“ се провеждат на оптимални температури, то голяма инвестиция беше нужна, за да се осигурят такива и за участниците в шосейните дисциплини – маратон и спортно ходене. Най-дългите дистанция са на трасе, изградено на крайбрежния булевард „Корниш“. Но състезанията започват около полунощ в търсене на температура, която да запази здравето на атлетите. Дългото 7 км трасе е затворено по време на цялото първенство и на него са изградени допълнителни системи за осветление – така че да бъде светло като в ден. Само монтажът на огромните стълбове, разположени през пет метра, с осветление надвишават няколко милиона долара. Разходът около организацията на бяганията в екстремни условия се повишава от обикновената с набавянето на допълнителни медицински екипи и линейни, вода, лед, както и с екипи, отговарящи за изследване на реакциите в организма на спортистите. Дори всеки атлет има възможност да поеме термометър във формата хапче, който да дава непрекъснато проследяване на жизнените функции от екип на място.

 

Катарските организаторите въведоха много новости в презентацията на шампионата. Едно от най-впечатляващите е няколко-минутно светлинно шоу, което представя финалистите на спринтовите дисциплини.

 

Изграждането на светлинната инсталация за шосейните бягания е погълнала милиони. 

 

Към Мондиала

 

Катар е следен под лупа в стъпките си за организацията и на световното първенство по футбол само след три години. Но с икономика, задвижвана от третото най-голямо находище от петрол и природен газ в света, правителството осигурява мащабна промяна на страната си в подготовка на футболното предизвикателство.

 

Мащабни инфрастуктурни подобрения в Доха ще осигурят нов облик на града за Мондиала. В последните години 95% от старите сгради в града са съборени и заменени с нови, а по-тесните булеварди се превръщат в не по-малко от осем лентови магистрали на няколко нива.

 

В град, в който хората не се притесняват как ще заредят колите, градският транспорт до скоро не е бил грижа №1. И едва в последните години нуждите от метро станаха приоритет. В момента работещите метро-станции са само по булевард „Корниш“ край морето, но до края на годината подземната железница ще достигне и до националния стадион „Халифа“, който ще бъде централна арена и за футболното световно. Стадионът е в зоната Aspire, където се концентрирани тренировъчни съоръжения и такива за официални събития за всички видове спорт.

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 

 

Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 
Тагове: СП 2019
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени