Шрифт:

Омагьосаният кръг с бронзов оттенък

Омагьосаният кръг с бронзов оттенък
Снимка: Getty Images
04-10-2019 18:30 | Яна Касова

Правилата са за това, за да се спазват. Кой не знае тази максима. И кой не знае, че направи ли се веднъж компромис, следва ефектът на доминото.

 

Точно това става на световното първенство в Доха (Кат). След като организаторите се справиха с проблема с незадоволителния брой на публиката на стадион „Халифа“ и правят всичко възможно, за да направят поносими за състезание арабските нощи, сбъркаха реферите – тези, които трябва да боравят с правилата и да осигуряват равно и честно състезание. Един компромис… и влязоха в омагьосан кръг. А те са топ-специалистите. Очаква се от тези, които са селектирани да бъдат на световно първенство, по-добри да няма в тълкуването и разбирането на атлетическите правила.

 

След индентични контестации първо дадоха два бронзови медала в хвърлянето на чук за мъже на атлети с различни постижения, а след това и на 110 м с пр. Като потъпкване правилата на ИААФ бяха определени от специалистите тези действия на съдийския апарат на шампионата в Доха.

 

ПОДРОБНОСТИ ЗА СКАНДАЛНИТЕ ОТСЪЖДАНИЯ С ПО ДВА БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЧЕТЕТЕ - ТУК

 

А от допуснатия пръв компромис и след това последвал втори, настанаха вече истински проблеми.

 

На 110 м с пр. бронз, след като е завършил четвърти,получи Орландо Ортега (Исп). Но от китайската федерация също реагираха и поискаха от Жури д‘Апел щом изтеглят Ортега напред да изместят с място напред и завършилият на пето място Венжун Ксие (Кит) – 13.29 сек. Жалбата да бъде класиран Ксие като четвърти е съпътствана и с искане китаецът да бъде хоноруван като за четвърто място с $15 000, а не с $10 000 като за пета позиция. Поискаха и Ксие да натрупа точки за световната ранглиста като класиран четвърти. От Жури д‘Апел разпоредиха, че подреждането на китайския спортист на пета позиция остава така, както е публикувано в ревизираните резултати на 3 октомври. А отношение по въпроса с подреждането в ранглистата и паричните награди отговорност носи Състезателната комисия към ИААФ, а Жури д‘Апел няма юрисдикция по тези въпроси.

 

Остава отворен въпросът какви финансови бонуси ще получат Бенце Халаш (Унг) и Войчеч Новицки (Пол), двамата класирани на трето място в чука, както и Паскал Мартино-Лагарт (Фр) и Ортега, също трети на 110 м с пр. Ще поделят ли общата сума от $36 000, полагаща се за трета и четвърта позиция, или ще имат по $20 000 за всеки?

 

Остава и да видим къде ще спре ефектът на доминото.  

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2019, Чук, 110 м с пр.
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени